Twee bussen met Zeeuwse boeren doen mee aan actie in Den Haag

Twee (bijna) volle bussen met Zeeuwse boeren doen mee aan het boerenprotest in Den Haag. De boeren voeren opnieuw actie tegen het stikstofbeleid van de regering.

De spandoeken tijdens een eerder protest in Den Haag (foto: Omroep Zeeland)

Volgens de Zeeuwse protestleider Kees Hanse is het nodig om wéér aandacht voor de sector te vragen. "Weet je wat zo erg is? Burgers weten waar het over gaat. Zij kiezen mensen die de beslissingen nemen en het lijkt erop dat ze niet naar hun kiezers luisteren. Voor die bestuurders gaan we nog eens naar Den Haag", zegt Hanse.

CDA: 'Veestapel moet kleiner'

Hij is één van de sprekers vanmiddag op het Malieveld. Net als negen politieke partijen, waaronder 'boerenpartij' het CDA dat een verrassende 'draai' maakte gisteren. Het CDA presenteerde gisteren een nieuwe landbouwvisie en stelt daarin voor het eerst dat de veestapel in Nederland kleiner moet worden. Ze vindt dat de stikstofuitstoot sneller omlaag moet dan het demissionaire kabinet wil. En dat heeft grote gevolgen voor de intensieve veehouderij. De partij zegt wel dat het tegen een regeling blijft die boeren dwingt om te stoppen.

Eerder deze week verscheen ook al een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daarin stond dat voor boeren in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel weinig ruimte overblijft, als er zou worden ingezet op een maximale verlaging van de stikstofuitstoot. Als de hoeveelheid stikstof die terechtkomt in natuurgebieden overal in het land tot een onschadelijk niveau moet worden teruggebracht, zou de komende decennia een "ongekende transformatie van het landelijke gebied" nodig zijn, volgens de onderzoekers.

Zeeuwse vlag bij een eerder boerenprotest in Den Haag (foto: Monique Kloet)

Agractie, dat het landelijke protest organiseert, is bang dat dit beleid zal leiden tot de gedwongen uitkoop van boeren. Daar zijn de actievoerders fel tegen, omdat dit slecht is voor het toekomstperspectief van jonge boeren.

Tractors welkom

Hoewel de meeste Zeeuwse boeren per bus naar Den Haag gaan, staat het boeren volgens Agractie ook vrij om met hun tractor te komen. Uit Zeeland zijn zo'n twintig trekkers naar Den Haag vertrokken.

Halverwege de ochtend pakten de Zeeuwen het pontje bij Maassluis (foto: Jan Goense)

De boeren is vooraf gevraagd niet op het gras te parkeren. De vorige keer mocht dat wel en daardoor raakte het grasveld zwaar beschadigd. "Als er duizenden tractoren komen, dan kun je die niet langs de rand kwijt. De vorige keren hebben de boeren het overigens zelf weer opnieuw ingezaaid. Het heeft er nog nooit zo mooi bijgelegen", zegt Hanse.

Meer over dit onderwerp:
Den Haag boerenprotest
Deel dit artikel:

Reageren