Nieuw-Namen mag het zeggen: wat moet er gebeuren met de groeve?

De toekomst van de Meester van der Heijdengroeve in Nieuw-Namen ligt mede in handen van de inwoners van Nieuw-Namen en Kieldrecht. Zij mogen vanavond meepraten.
De groeve in Nieuw-Namen is een aardkundig monument.
De groeve in Nieuw-Namen is een aardkundig monument © Omroep Zeeland
De groeve in Nieuw-Namen is bijzonder omdat er drie miljoen jaar oude aardlagen aan de oppervlakte liggen. Het aardkundig monument is de enige plek in West-Europa waar lagen uit het Plioceen te zien zijn. Maar de groeve wordt ernstig bedreigd door erosie door wind, regen en vorst.
De Erfgoed Deal - een subsidie van zeven ton van het Rijk en de provincie die de groeve vorig jaar in de wacht sleepte - maakt het mogelijk om het monument te beschermen met een overkapping, voorzien van zonnepanelen.

Schetsontwerpen en impressies

Het is aan de inwoners van Nieuw-Namen en het Belgische Kieldrecht om mee te beslissen hoe die overkapping eruit komt te zien. Daarvoor organiseert de provincie vanavond vanuit het Grenspark Groot Saeftinghe, waarvan de groeve onderdeel uitmaakt, samen met groeve-eigenaar Staatsbosbeheer een bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst laat de architect enkele schetsontwerpen en impressies zien waarover de mensen kunnen discussiëren.
Die discussie moet uiteindelijk leiden tot een 'breed gedragen oplossing' voor de Meester van der Heijdengroeve, die volgens oud-beheerder Richard Bleijenberg op instorten staat. De bijeenkomst begint om 19.00 uur.