Interesse in bouw nieuwe kerncentrale, Zeeland meest kansrijke locatie

Als er een nieuwe kerncentrale komt, dan is de kans het grootst dat die in Zeeland komt. Adviesbureau KPMG onderzocht, in opdracht van de Tweede Kamer, de toekomst van kernenergie. Daaruit blijkt dat Zeeland nog steeds positief staat tegenover de bouw van een nieuwe kerncentrale én dat marktpartijen (financiers, aannemers en leveranciers) bereid zijn erin te investeren.
Jodiumpillen Zeeland
De huidige kerncentrale in Borssele © Omroep Zeeland
Daarom gaat het demissionaire kabinet verder onderzoek doen naar het gebruik van kernenergie. Daaruit moet blijken hoe kernenergie een rol kan gaan spelen vanaf 2030. De huidige kerncentrale in Borssele moet in principe in 2033 sluiten. De uitbater van de centrale, EPZ, heeft al eerder aangegeven dat de kerncentrale wel langer open te willen houden. Ook die optie wordt besproken in het onderzoek.
Volgens staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) moet de regering alle zeilen bijzetten om de klimaatdoelen te halen. Een (nieuwe) kerncentrale kan bijdragen in het verlagen van de CO2-uitstoot, omdat kerncentrales geen CO2 uitstoten.

Noord-Brabant heeft ook interesse

Ook voor Noord-Brabant is de komst van een kerncentrale onder voorwaarden bespreekbaar. Daar zijn onder meer lokale steun en koelwater nog te nemen hobbels. Toch lijkt Zeeland de meest kansrijke locatie omdat de beschikbaarheid van koelwater essentieel is. Daarom is een locatie aan de zee het meest waarschijnlijk.
De bouw van een nieuwe kerncentrale neemt jaren in beslag. Alleen de vergunningaanvraag duurt al een paar jaar. De uiteindelijke bouw neemt zo'n tien jaar in beslag. En een kerncentrale levert Zeeland 'hoogwaardige lokale werkgelegenheid' van zeshonderd voltijdsbanen op.