Er zijn vier nieuwe Zeeuwse souvenirs, waaronder een theedoek

Wie naar streekmuseum de Meestoof in Sint-Annaland gaat kan daar nu zelf een theedoek versieren met sjablonen die te maken hebben met het culturele erfgoed uit de streek. Met bijvoorbeeld de meekrap, een paardenmes en streekdrachtmotieven. Het is één van de vier nieuwe souvenirs die zijn gemaakt zijn.

Om de Zeeuwse erfgoedverhalen 'beleefbaar' te maken voor zowel inwoners als toeristen, heeft ontwerpstudio Foodcurators in opdracht van de Provincie Zeeland en in samenwerking met Erfgoed Zeeland het project Zeeland Souvenirs & Placemarkers ontwikkeld. Dina Kosse, een van de kunstenaars: "Zo laten we op verschillende plaatsen in Zeeland het verhaal overgaan in een eetbaar of tastbaar product, zoals in dit geval een theedoek."

Gefermenteerde wortel

De drie andere souvenirs die Kosse en Lucas Mullié hebben gemaakt, zijn snoepjes in het Industrieel Museum in Sas van Gent, gefermenteerde wortel in Aardenburg en noga met kruisbessen uit de Zak van Zuid-Beveland bij een bankje bij Perkpolder dat uitkijkt naar de overkant.

v.l.n.r. Snoepjes op de dijk in Zeeuws-Vlaanderen, in het Industriemuseum in Sas van Gent en gefermenteerde oranje wortels in Aardenburg (foto: Foodcurators)

Vorig jaar maakte het kunstenaarsduo ook al nieuwe souvenirs zoals een bierglas bij de Plompe toren, een zeepje op strand van Domburg, borrelhapjes in de Wandelkerk in Middelbrug en verschillende bakmixen in een bakkerij in Zierikzee.

Reageren