Studenten helpen mee op vaccinatielocatie: 'Gelukkig is er nog niemand flauwgevallen'

Stage lopen en ook nog eens heel nuttig bezig zijn voor de maatschappij. Dat doen studenten van Scalda. Zij prikken mee op de vaccinatielocaties van de GGD. "Ik vind het heel bijzonder dat ik hier mag zijn voor mijn stage om mensen echt te helpen", zegt Loïs de Leeuw (16) die de opleiding tot doktersassistente doet.
Studenten helpen met vaccineren: 'Bijzonder om zo een steentje bij te dragen'
Zo'n twintig studenten van de Scalda-opleidingen doktersassistent en mbo-verpleegkunde helpen de GGD Zeeland op vaccinatielocaties in de hele provincie. De GGD had via de netwerkorganisatie voor zorg en welzijn in Zeeland, ViaZorg, om hulp gevraagd. Er werd in eerste instantie om verpleegkundigen gevraagd, maar toen Scalda dit aanbod deed, was de GGD Zeeland blij met de extra hulp.

Veiligheid staat voorop

Volgens Karin Metiary, medisch coördinator van de GGD, is het een mooie stap voor de stagiaires: "Ze leren op school de theorie en wij maken ze in de praktijk bekwaam. De meiden zijn echt goud waard." Ze benadrukt dat het allemaal veilig is: "Ze doen alles onder begeleiding."
Anne Boer-Lanting is stagebegeleider bij Scalda: "Dit is een stage waar ze wat aan hebben. Naast dat ze heel nuttig werk verrichten, is dit een ervaring die ze meenemen in hun latere loopbaan. Ze zijn nog heel jong, maar ze lopen hier stage in een grote organisatie en ze leren veel medisch technische handelingen. Daarnaast leren ze omgaan met mensen."
Loïs de leeuw (16) heeft een nuttige stage.
Loïs de leeuw (16) is blij met haar nuttige stage © Omroep Zeeland
Loïs de Leeuw trekt de prikken op en haar collega-student Anne-Ruth van Beek (17) mag daadwerkelijk de vaccinatie zetten. "Het is wel moeilijk om de goede plek te bepalen waar ik de prik moet zetten. Maar ondertussen heb ik dat wel onder de knie. Ik vind het vooral leuk om met mensen in contact te komen en de mensen te helpen." Ze doet het goed, want er is nog niks mis gegaan: "Er is bij mij nog niemand flauwgevallen en dat hoop ik ook niet mee te maken."