Politie waarschuwt voor bankpasfraude: minstens acht ouderen voor duizenden euro's opgelicht

Minstens acht hoogbejaarde mensen zijn afgelopen week voor duizenden euro's opgelicht. De politie spreekt van een enorme piek. De slachtoffers komen uit onder andere Goes, Kloetinge, Kortgene en Wolphaartsdijk.
De oplichter komt de bankpas halen en pint voor duizenden euro's, foto ter illustratie
De oplichter komt de bankpas halen en pint voor duizenden euro's, foto ter illustratie © Politie
De oplichters doen zich voor als medewerkers van de bank en proberen zo geld af te troggelen. Ze vervalsen het telefoonnummer dat op het scherm van de telefoon van het slachtoffer verschijnt. Zo lijkt het net of de bank belt.

Zo gaan de oplichters te werk

De nepmedewerker zeggen dat de rekening of bankpassen zijn gehackt. Daarna ontfutselen ze de pincode en stellen ze voor om nieuwe bankpassen te bezorgen. De oplichters verschijnen daarna ook voor de deur, verhogen het opnamelimiet en pinnen voor duizenden euro's. Bij de meeste slachtoffers gaat het om vier of vijfduizend euro.
De politie waarschuwt dat iedereen slachtoffer kan worden van deze vorm van fraude, zowel jong als oud. Wel ziet de politie dat met name mensen van vijftig jaar en ouder worden opgelicht. De Zeeuwse slachtoffers zijn allemaal tachtig jaar of ouder.

Ondanks waarschuwingen toch slachtoffer

Ook een bejaarde vrouw uit Kloetinge werd slachtoffer, ondanks verschillende waarschuwingen van haar zoon. "We hebben mijn moeder al vaker gezegd geen pincode aan anderen door te geven. Maar bij oudere mensen blijft dit vaak niet hangen", vertelt hij tegen de politie. Hij hoopt dat ouderen beter voorgelicht worden over de gevaren van deze praktijken, bijvoorbeeld door een brief te verstrekken met overzichtelijke informatie, hij denkt dat de bank en gemeente het voortouw kunnen nemen. Hij roept (klein)kinderen, buren en zorgmedewerkers op om regelmatig het gesprek aangaan, zodat ouderen wat alerter zijn.
De politie onderzoekt de reeks incidenten in het Oosterscheldegebied en zegt dat er meer slachtoffers zijn. Zo zijn er vandaag ook verschillende meldingen binnengekomen. Benadrukt wordt dat een bank nooit belt om het saldo of een pincode te vragen. "Verbreek de verbinding en zoek zelf het nummer van de bank op. Dan kun je ze zelf terugbellen en checken.