Zeeuwse reddingsbrigades schieten te hulp in Zuid-Limburg

Reddingsbrigades uit Middelburg en Goes zijn vannacht naar Zuid-Limburg vertrokken om te helpen bij de wateroverlast. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg deed om 01.00 uur vannacht een officieel verzoek om hulp, waarna de Zeeuwse reddingsbrigades in actie kwamen en om 06.00 uur vanochtend in Maastricht arriveerden.

De Zeeuwse brigades kwamen vanochtend vroeg aan in Maastricht (foto: Reddingsbrigade Middelburg)

De reddingsbrigades zijn onderdeel van de Nationale Reddingsvloot (NRV). Deze rampenploegen zijn altijd beschikbaar om te hulp te schieten in noodsituaties. "Wij kunnen met de boot op plekken komen waar je met de auto niet meer kan rijden", vertelt Leo Wolterman, voorzitter van de Middelburgse Van Dixhoornbrigade.

Ook de reddingsbrigade van Zierikzee werd opgeroepen, maar daar lukte het niet om op tijd een groep bij elkaar te krijgen. "Normaal gesproken krijg je eerst een vooralarm en later pas een definitief alarm. Nu gebeurde dat binnen een kwartier", aldus Wolterman. In Middelburg en Goes lukte het wel om genoeg reddingswerkers uit bed te bellen.

In Maastricht vond de briefing van de brigades plaats (foto: Reddingsbrigade Middelburg)

Beide brigades zijn na een briefing in Maastricht naar Valkenburg vertrokken, waar de burgemeester een noodbevel heeft afgekondigd. De reddingsbrigade uit Middelburg helpt op dit moment met het evacueren van een verzorgingsflat waar mensen wonen die niet goed ter been zijn. De flat is door het hoogstaande water alleen per boot bereikbaar. "Het is verschrikkelijk voor de mensen daar, maar het is heel fijn dat we kunnen helpen."

'We zijn hier nog wel even'

Wolterman is vanuit Zeeland een nieuwe groep reddingswerkers aan het verzamelen om vanavond richting Zuid-Limburg te gaan. "Die ploeg vertrekt dan vanavond naar Maastricht en gaat vervolgens 24 uur helpen en daarna gaat er ook weer een ploeg. We zijn daar nog wel even bezig", denkt hij.

De Instagram post kan op dit moment niet worden geladen. Klik hier om naar de post te gaan.

Het is niet voor het eerst dat de Middelburgse brigade te hulp schiet in Limburg. Ook bij wateroverlast in 1993 en in 1995 werden ploegen van de Van Dixhoornbrigade ingezet.

Vooralsnog zijn er geen Zeeuwse brandweerkorpsen naar Limburg vertrokken om te helpen. De Veiligheidsregio Zeeland laat weten dat dat verzoek nog wel kan komen.

Meer over dit onderwerp:
wateroverlast reddingsbrigade Zuid-Limburg
Deel dit artikel:

Reageren