In Kapelle opgepakte Syriër 20 jaar de cel in

Een 49-jarige Syriër uit Kapelle moet 20 jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank Den Haag bepaald. De rechtbank acht de man schuldig aan oorlogsmisdrijven, maar de deelname aan een terroristische organisatie acht de rechtbank niet bewezen. Tegen de man was 27 jaar cel geëist.

Rechtbanktekening van de Syriër die in Kapelle werd opgepakt (foto: ANP)

De Syriër werd in 2019 opgepakt in Kapelle, waar hij, samen met zijn vrouw en zeven kinderen, was komen wonen als vluchteling met een tijdelijke verblijfsvergunning. Volgens de rechtbank heeft hij in Syrië leiding gegeven aan de executie van een buiten gevecht gestelde Syrische militair. Dat wordt gezien als een oorlogsmisdrijf.

Ook zou hij lid zijn geweest van de terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, een tak van Al Qaida in Syrië die gezien wordt als een terroristische organisatie. Hij fungeerde volgens het OM daarbij als commandant van een bataljon van de organisatie. Volgens de rechtbank is het lidmaatschap van een terroristische organisatie niet overtuigend bewezen, en daarom is de Syriër daarvoor vrijgesproken.

Wel sterke aanwijzingen

Volgens de rechtbank zijn er wel sterke aanwijzingen voor zijn deelname aan een terroristische organisatie, maar kan dit niet zonder gerede twijfel worden vastgesteld. In het gebied waar de man opereerde waren verschillende strijdgroepen actief en verklaringen daarover in het dossier spreken elkaar ook tegen. Daarbij komt dat meerdere getuigen verklaard hebben dat ze de informatie over de verdachte 'van horen zeggen' hebben.

Rechtbanktekening van de Syriër die werd opgepakt in Kapelle (foto: ANP)

De Syriër werd in mei 2019 opgepakt in Kapelle. Het strafrechtelijk onderzoek tegen hem is begonnen met informatie van de Duitse politie, die beschikte over meerdere verklaringen van getuigen tegen de man. In 2011 is hij gedeserteerd uit het Syrische leger, na een carrière van twintig jaar. Hij sloot zich aan bij het verzet tegen president Assad van Syrië nadat het leger zich misdragen had bij een inval in de wijk waar hij woonde.

Asiel aangevraagd

Na het deserteren in 2011 zat de man jarenlang ondergedoken op verschillende plaatsen. Zijn broers werden opgepakt vanwege zijn desertie. Zijn vrouw en kinderen konden in 2012 naar een vluchtelingenkamp in Turkije. Maar zelf bleef hij achter in Syrië waar hij betrokken raakte bij het gewapend verzet. In 2014 vroeg hij in Nederland om asiel en kreeg een tijdelijke vergunning. Later werd hij herenigd met zijn vrouw en kinderen. De man zit sinds zijn arrestatie op de terroristenafdeling van de extra beveiligde gevangenis in Vught.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
rechtbank Kapelle Zuid-Beveland Syrië
Deel dit artikel:

Reageren