FC de Westhoek is voor betaald voetbalclubs een gastheer van Champions League-niveau

Ook deze zomer is voetbalvereniging FC de Westhoek uit Burgh-Haamstede gastheer voor betaald voetbalclubs uit binnen- en buitenland. In de luwte van Schouwen-Duiveland proberen profclubs de basis te leggen voor een succesvol seizoen. 'We zitten hier op de Kop van Schouwen, dat is natuurlijk prachtig.'
'Profclubs komen hier graag naartoe'
Terwijl de meeste amateurclubs nog genieten van de zomerstop gooien ze bij FC de Westhoek deze zomer voor het derde jaar op rij de poorten open. "Profclubs komen hier graag naartoe, omdat bij ons het totaalplaatje klopt", vertelt Leendert Rademaker namens de club.
Hoewel het hartje zomer is heeft de grasmat meer weg van een biljartlaken dan een voetbalveld. "Wij hebben de luxe dat we een professionele beregeningsinstallatie hebben", aldus Rademaker, terwijl hij met één klik op zijn smartphone het water uit de grond laat spuiten.
Een fietstocht door de duinen, of een bezoek aan het strand: het kan hier allemaal
Leendert Rademaker, over de populariteit van Schouwen-Duiveland bij betaald voetbalclubs
Maar, zo zegt Rademaker, het is voor een groot deel ook de omgeving die de profs naar Schouwen-Duiveland trekt. "Ze zitten hier op de Kop van Schouwen, dat is natuurlijk prachtig."
Als de training of wedstrijd afgelopen is, valt er voor de voetballers genoeg te doen in de wijde omgeving. "Een fietstocht door de duinen, of een bezoek aan het strand: het kan hier allemaal."

Champions League in Burgh-Haamstede

Trots is Rademaker ook op de komst van het Griekse AEK Athene, dat bij FC de Westhoek onlangs een oefenwedstrijd speelde. "Dan praat je dus gewoon over Champions League-niveau. Heel gaaf om dat bij ons in het dorp te hebben."
AA-Gent-FC-de-Westhoek
De spelers van AA Gent op het veld van FC de Westhoek © Leendert Rademaker
Alleen zijn voetballiefhebbers uit Burgh-Haamstede vanwege corona niet welkom om een kijkje te nemen. "Enorm jammer, het liefst beleef je het met elkaar natuurlijk." Ook financieel gezien doet het gemis van toeschouwers zich voelen. "Het scheelt ons zo de helft van onze inkomsten. Maar dan moet het volgend jaar maar weer gebeuren."
De komende weken trainen Roda JC, Fortuna Sittard en het Belgische Deinze nog bij FC de Westhoek.