Duitsers laten zich niet afschrikken door code rood

Duitse toeristen komen toch voor vakantie naar Zeeland, ondanks dat Nederland sinds vandaag wordt bestempeld als risicogebied. Vanwege oplopende coronabesmettingen gelden er extra maatregelen voor Duitse vakantiegangers, maar annuleringen zijn er nauwelijks.

De telefoon van de receptie op Camping de Paardekreek in Kortgene staat vandaag roodgloeiend. Vanwege code rood hebben Duitsers veel vragen, zegt eigenaar Arjen Brinkman, die ook voorzitter van de Zeeuwse afdeling van ondernemersorganisatie voor bedrijven en recreatie Hiswa-Recron is. Bellers willen vooral weten hoe het zit met de regels.. "De Duitsers mogen komen, maar de exacte regels zijn per regio verschillend. Dat maakt het lastig voor de toerist en voor ons."

Volgens de website van de Duitse Buitenlandse Zaken is het reisadvies negatief. Maar ondanks dat advies en code rood mogen Duitsers nog wel gewoon naar Nederland reizen. Wel moeten ze bij terugkeer óf een dubbele vaccinatie, óf een coronatest, óf bewijs van herstel van het virus kunnen overleggen. Anders moeten ze tien dagen in quarantaine.

'Is er nog plek op de camping?'

De verandering naar code rood levert ook flink wat Nederlandse bellers op. Zij willen graag weten of er plek is op de camping, omdat ze verwachten dat buitenlandse toeristen massaal hun vakantie afzeggen. Maar dat gebeurt dus niet; komende weken zitten overnachtingsplekken zo goed als vol.

Volgens Hiswa-Recron is het aantal Nederlanders dat op vakantie gaat in eigen land, ook dit jaar weer hoog. Normaal komt de helft van de toeristen uit het buitenland. Nu is dat nog maar zo'n tien procent.

"Het is bij iedereen zo goed als volgeboekt", vertelt Brinkman. "Maar er blijft bij ons wel onzekerheid omdat de situatie per dag kan veranderen." Sluiting van campings en vakantieparken, wat vorig jaar gebeurde, verwacht hij niet. "Maar regels veranderen constant en je weet niet wat er nog aankomt." Vooral een verplichte quarantaine kan buitenlandse toeristen afschrikken.

Camping de Paardekreek (foto: Omroep Zeeland)

Deel dit artikel:

Reageren