Binnenkort vliegen luchtambulances misschien wel vanaf Midden-Zeeland

Vliegveld Midden-Zeeland bij Arnemuiden is in beeld als tweede thuishaven voor luchtambulances. De 'Search and Rescue-helikopters' (SAR) rukken uit bij ongelukken op zee en de Zeeuwse wateren. Nu heeft de Kustwacht nog van die SAR-helikopters staan in Den Helder en Rotterdam, maar het contract met Rotterdam loopt over een jaar af.
Luchtambulance bij vliegveld Midden-Zeeland.
Luchtambulance bij vliegveld Midden-Zeeland. © Frans van Stee
Directeur van het Zeeuwse vliegveld, Enno Belderok, weet nog niet hoe de thuishaven voor luchtambulances eruit moet komen te zien. "Half augustus weten we meer", zegt hij. "Ik verwacht dat er een loods komt waar een helikopter in kan, maar meerdere helikopters zullen het niet zijn. Je moet het zien als uitvalbasis bij calamiteiten."

'Een soort lucht-ANWB'

De luchtambulances worden ingezet bij calamiteiten op zee. "Je moet de helikopters zien als een soort ANWB of ambulance in de lucht. Bij bootjes en mensen in nood rukken de helikopters uit. En dat komt in Zeeland natuurlijk wel van pas, omdat we omringd worden door water. In Zeeland zou het goed zijn dat we extra handvatten hebben om de veiligheid op het water te waarborgen."