Tien jaar cel voor Zeeuws-Vlaamse moeder die jarenlang actief meewerkte aan het misbruik van haar dochters

De 44-jarige moeder uit Terneuzen die actief meewerkte aan het jarenlang seksueel misbruik van haar twee dochters door haar partner, moet tien jaar de cel in. Dat is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechtbank oordeelt dat de moeder van het misbruik wist, de slachtoffers beschikbaar stelde en hielp bij de voorbereidingen en planning. Zo regelde zij slaapmiddelen en pijnstillers. De rechtbank acht de verdachte schuldig op alle ten laste gelegde feiten. "Ze was bij uitstek degene die als moeder haar kinderen had moeten en kunnen beschermen."

De twee zussen waren aanwezig in de zaal, net als en Ramona, een vriendin die ook misbruikt werd en haar verhaal deed bij Omroep Zeeland, De dochters hadden een schadevergoeding ingediend van 100.000 euro. De oudste dochter krijgt dat bedrag, omdat ze het langst misbruikt is en werd ingezet voor anderen. De jongste dochter krijgt 75.000 euro. De rechter wijst een bedrag van 5.000 euro toe aan Ramona.

Man die hen misbruikte in december veroordeeld

De toenmalige vriend van de moeder werd in december vorig jaar al voor het misbruik veroordeeld, hij kreeg acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Tegen die uitspraak is de man in hoger beroep gegaan.

De vrouw vertelde eerder in de rechtbank dat ze niet bij machte was om het misbruik tegen te gaan. Toen ze geconfronteerd werd met in beslag genomen chatgesprekken tussen haar en de mannelijke verdachte, waaruit bleek dat ze niet alleen op de hoogte was, maar ook meewerkte aan het misbruik, viel ze stil: "Ik weet niet wat ik hierop moet zeggen."

Chatgesprekken zijn schokkend

De chatgesprekken tussen de mannelijke en vrouwelijke verdachte die eerder tijdens de rechtszaak aan bod kwamen, zijn schokkend. Zo schrijft de vrouw op een gegeven moment aan de man: "Zo'n unieke relatie krijg je nooit meer, je hebt een moeder met twee dochters." Hij: "Ja, geweldig dat je zo ruimdenkend bent."

Ook zou uit de chatgesprekken blijken dat het stel actief bezig was om vriendinnetjes van de dochters te laten logeren bij hun thuis om ook hen seksueel te misbruiken. Bovendien probeerde de vrouw pleegmoeder te worden, eveneens met het doel haar vriend te faciliteren bij zijn pedofiele neigingen.

De vrouw zat er gebogen bij tijdens de rechtszaak in juni (foto: ANP)

Waar gaat deze zaak over?

De vrouw staat terecht voor zedenmisdrijven die plaatsvonden in Zeeuws-Vlaanderen tussen 2008 en 2019. Haar minderjarige dochters werden jarenlang misbruikt door haar toenmalige vriend, die hiervoor in december werd veroordeeld. De vrouw had een actieve rol bij het faciliteren van het misbruik.

De dochters waren allebei ongeveer acht jaar oud toen het misbruik begon. De meisjes werden regelmatig gedrogeerd met slaappillen en GHB. Eén van hen moest ook seks met anderen hebben. Zij werd meegenomen naar parenclubs en parkeerplaatsen.

Beide dochters van de vrouw én een vriendinnetje lazen een slachtofferverklaring voor tijdens de inhoudelijke behandeling vorige maand. Daarbij vielen harde woorden. "Jij verdient de titel moeder niet", zei Ramona Dobbelaar, het vriendinnetje dat ook is misbruikt. "Je bent nog erger dan P. Je vertelde dat je zelf ook misbruikt bent door je vader. Waarom deed je dit dan? Ik heb al jaren therapie en deed zelfmoordpogingen."

De jongste dochter vroeg bij haar verklaring of haar moeder haar wilde aankijken. Dat deed ze niet. "Jij hebt van mijn achtste tot veertiende zitten toekijken hoe ik misbruikt werd door P. en anderen. Waarom moest ik de hoer spelen en deed jij dat zelf niet?"

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen Middelburg rechtbank zedenzaak
Deel dit artikel:

Reageren