Zeeuws-Vlaanderen krijgt 60.000 euro om zich meer te richten op de Belgen

Zeeland trekt 60.000 euro uit voor de regiovisie van Zeeuws-Vlaanderen. Dat is een plan waarin de Zeeuws-Vlaamse gemeenten meer gaan samenwerken op het gebied van wonen, werken, duurzaamheid en grensproblematiek.
Verklikker grenspaal Cadzand
Verklikker bij Cadzand-bad © Omroep Zeeland
Voormalig burgemeester Jan Lonink presenteerde eind maart het conceptplan. De drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten hebben een aantal ambities opgesteld, waaronder de aanpak van concurrentie tussen de Belgische en Nederlandse kinderopvang, Zeeland aantrekkelijk maken voor Belgen en het bouwen van nieuwe woningen. Zo willen ze dat de Vlaamse bevolkingsgroei wordt meegerekend in de berekening voor nieuwe woningbouw. Dat zou meer nieuwbouw op kunnen leveren.
Volgens gedeputeerde Harry van der Maas is het geld bedoeld om tot een zogeheten werkagenda te komen. Daarin komt concreet te staan hoe en wat er moet gebeuren om de doelen van het plan te halen. "Als het gaat om uitdagingen zoals wonen, economie en onderwijs, dan houden die niet op bij je gemeentegrens. Dus je bent op elkaar aangewezen en ik vind dat wij als provincie de taak hebben om die samenwerking te bevorderen."