Nederland en Vlaanderen samenvoegen? Dit is wat de Belgen in Sluis daarover zeggen

Vlaanderen bij Nederland voegen? Als het aan de Antwerpse burgemeester Bart De Wever ligt, zou dat geen probleem moeten zijn. Dat zei de burgemeester dinsdag in het Vlaamse programma Trends Talk op Kanaal Z. Maar de Vlamingen in Zeeland, kijken daar anders tegenaan: "Als ik in Sluis ben, wil ik het vakantiegevoel houden. Hou de landen maar gescheiden", klonk het vooral door de straten in Sluis.

Drukte in Sluis met Nederlanders en Belgen (foto: omroep zeeland)

Bart De Wever luidde in de televisieshow vooral de alarmklok over de financiele toestand van zowel Vlaanderen als Wallonië. "Er is geen geld meer. De federale overheid is failliet. De Waalse overheden zijn failliet in het kwadraat. En zelfs de Vlaamse kassa is op dit moment gewoon leeg."

Een fusie van Nederland en Vlaanderen zou daar volgens de burgemeester een oplossing voor zijn. Het is een droom die De Wever al langer koestert. "Ze zouden samen één van de sterkste economieën ter wereld zijn. De havens van Antwerpen en Rotterdam zouden kunnen fuseren tot dé gateway van de noordwest-Europese economie. Dat lijkt mij een fantastisch verhaal. Er zal natuurlijk nog wat water door de Rijn en de Schelde moeten vloeien en de mensen zijn er mentaal nog niet rijp voor, dat merk ik wel", zei De Wever in het programma.

'Hier kunnen we tenminste lekker zitten'

En op straat in Sluis merk je dat ook: niet iedere Vlaming staat te springen van blijdschap bij het idee van De Wever. Sluis staat erom bekend dat het met mooi weer overspoeld wordt met Vlamingen, die genieten van een dagje vakantie, vlakbij huis, maar wél in het buitenland.

Toch zijn er ook voorstanders van De Wevers plan. Een ouder echtpaar geniet van de schaduw op een bankje bij het Walplein. "In Gent, waar wij wonen, kun je de bankjes maar op één hand tellen. Daar hebben ze alle bankjes weggehaald. Hier kunnen we tenminste lekker zitten. Wij komen hier graag en zouden het helemaal niet erg vinden als Vlaanderen bij Nederland wordt gevoegd."

'Reservebelgen'

Ook een Sluise ondernemer die net een ijsje aan een Vlaams stel verkoopt, vindt het plan van Bart De Wever geen probleem. "Ze vinden ons Zeeuws-Vlamingen toch al reservebelgen, waarom zou je Vlaanderen dan niet ook nog erbij pakken", grapt ze. "Daarnaast spreek ik hier dagelijks meer Vlamingen dan Nederlanders, dus ze zijn er toch al!"

Meer over dit onderwerp:
Vlaanderen fusie Belgie Nederland Bart De Wever
Deel dit artikel:

Reageren