Recordaantal huizen verkocht in eerste half jaar

De eerste zes maanden van 2021 vormden het beste eerste half jaar voor de Zeeuwse makelaars. Samen verkochten ze 2.899 woningen. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er 2.754. In 2004, het eerste jaar waarover de database van het Kadaster cijfers levert, werden 2.124 huizen verkocht. Later kwam de kredietcrisis en na afloop daarvan ging het alleen maar beter.
Zeeuwse makelaar
Records op de Zeeuwse huizenmarkt © Omroep Zeeland
De huizenmarkt is seizoensgebonden, vandaar dat deze vergelijking steeds met dezelfde maanden wordt gemaakt. De maanden januari tot en met juni van ieder jaar zijn telkens met elkaar vergeleken. Het dieptepunt voor Zeeland was 2013. De verkoop in de eerste zes maanden bleef toen steken op 1.323 huizen.

Tussenwoningen en hoekwoningen

Het record van dit jaar wordt vooral veroorzaakt door rijtjeswoningen. Dat is geen aparte categorie bij het Kadaster, maar Omroep Zeeland heeft de cijfers van de tussenwoningen en de hoekwoningen bij elkaar opgeteld. Ook de verkoop van twee-onder-een-kapwoningen beleefde in de afgelopen zes maanden een topperiode.
De verkoop van vrijstaande huizen was in 2017 al helemaal uit het economische dal gekropen en beleefde toen al een (voorlopige) tophalfjaar. Voor appartementen gebeurde dat in het jaar 2018.