Zeeuwse Daan ziet in Nederland de maatregelen verscherpen, in Hongarije versoepelen

Daan Wijers is op dit moment nog in Zeeland op vakantie. Terwijl we hier ons weer zorgen maken over het toenemend aantal besmettingen, zijn ze in Hongarije juist bezig met versoepelingen. "Het is een beetje gelijk aan Nederland. De mondkapjesplicht vervalt en je mag naar concerten als je kunt aantonen dat je gevaccineerd bent."

Zeeuw in het buitenland ZIB Daan (foto: Omroep Zeeland)

In Hongarije krijgt iedereen die een prik laat zetten een pasje. Daarmee mag je naar horecagelegenheden en concerten bijvoorbeeld. "Je merkt wel dat daar streng op gehandhaafd wordt." Volgende week gaat Daan met zijn vrouw en pasgeboren kindje weer naar huis,.

Verschillen in cultuur en opvoeding

Veel dingen zijn in Hongarije traditioneler dan in Nederland. "Als je kijkt naar de opvoeding dan is de rolverdeling tussen man en vrouw nog zoals vroeger bij ons. De vrouw zorgt voor het kind en de man werkt. In Hongarije krijgen vrouwen bijvoorbeeld twee jaar zwangerschapsverlof. Als vader moet je het doen met twee of drie dagen verlof. Een papa-dag kennen ze daar bijvoorbeeld helemaal niet."

De verschillen merkt hij ook op zijn werk. "In Hongarije is je baas, je baas en daar gedraag je je echt anders tegen dan je directe collega's." Door schade en schande heeft hij dat ondervonden. "Ik heb wel eens na meeting opmerkingen gekregen van een collega die zich afvroeg of ik wist dat het de baas was en dat je zo echt niet tegen hem kunt praten', zegt hij lachend. "Toch wordt die directheid ook wel weer gewaardeerd."

Luister hier het gesprek met Daan terug

Daan Wijers (26) uit Middelburg ging begin 2016 naar Hongarije. Hij vertrok om zijn studie daar af te maken, maar ontmoette zijn vrouw, bleef plakken en kreeg dit voorjaar een zoontje. Hij werkt bij de Nederlandse school in Boedapest en een servicecenter van een oliebedrijf.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuw in het buitenland
Deel dit artikel:

Reageren