Hans Peter Minderhoud blij met kwalificatie voor OS-finales, maar telt de dagen af

Hans Peter Minderhoud heeft zich met de Nederlandse equipe geplaatst voor de landenfinale. De dressuurruiter uit Westkapelle reed zaterdag al zijn proef en nu alle combinaties in actie zijn gekomen blijkt Nederland als vijfde beste land door te gaan naar de finale van dinsdag. Minderhoud zijn score was ook goed genoeg voor de individuele finale, die voor woensdag op de planning staat.

Hans Peter Minderhoud met Dream Boy in Tokio (foto: ANP)

Minderhoud reageert vanuit Tokio op zijn derde Olympische Spelen

"Edward (Gal, red.) en ik reden gisteren en we waren heel blij hoe het ging", zegt Minderhoud, die nog wel wat verbeterpunten zag. "Maar dat maakt niet uit, want bij de finale van de landenwedstrijd begint iedereen weer op nul."

Minderhoud haalde met zijn paard Dream Boy een score van bijna 77 procent. Van de zestig combinaties was het de negende hoogste score. "Hij liep echt een goede proef zonder fouten. De omstandigheden zijn zwaar. De luchtvochtigheid is hoog dus Dream Boy had het best zwaar, maar hij bleef zijn best doen."

Medaillekansen

Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken en de Verenigde Staten zetten gemiddeld een betere score neer dan Nederland. Als dat dinsdag weer zo is dan pakt Minderhoud geen medaille. "Er zijn wel duidelijk sterkere landen, maar één iemand hoeft maar een foutje te maken en dan kan je dat land meteen wegstrepen. Het wordt nog heel spannend. Als we alle drie optimaal presteren en we hebben een beetje geluk dan is er een kans."

Spanning bij Minderhoud na de proef die hij in Tokio reed (foto: ANP)

Na Peking (2008) en Rio de Janeiro (2016) zijn de Olympische Spelen in Tokio de derde Spelen voor Minderhoud. Door de strenge maatregelen in Tokio rondom het coronavirus kan hij er nu minder van genieten dan dat hij kon van zijn eerdere deelnames. "Het is echt dagen aftellen om weer naar huis te gaan", verzucht Minderhoud. "Ik ben blij dat we een leuk team hebben."

Dubbel gevoel

Minderhoud verblijft samen met onder andere Dinja van Liere in een appartement in het olympisch dorp. Na het drama rondom toppaard Hermès is de dressuuramazone uit Kapelle veroordeeld tot een reserverol bij de Nederlandse ploeg.

Van Liere beleeft de Spelen daardoor met een dubbel gevoel. "Aan de ene kant is het heel bijzonder om hier te zijn, maar ik had zelf natuurlijk dolgraag meegereden. Vlak voor de wedstrijd begint moet ik nu naar binnen, dat is gewoon heel zuur."

Dinja van Liere heeft het moeilijk met haar reserverol in Tokio

Van Liere is voor het eerst op de Olympische Spelen, maar het magische gevoel ontbreekt, ook vanwege alle coronamaatregelen. "Daar komt nog bij dat we echt al zoveel tegenslagen hebben gehad..." Besmettingen in TeamNL zorgen ervoor dat de regels voor Nederlandse sporters nog strenger zijn geworden. "Eigenlijk zitten we vooral op onze kamer. Naar buiten mogen we alleen voor wedstrijden en om de paarden te trainen."

Voor Van Liere zijn de Spelen daardoor vooral een kwestie van doorbijten. Uiteraard hoopt de amazone uit Kapelle op flink wat Nederlandse medailles. "Over een paar jaar kunnen we hopelijk met z'n allen terugkijken met een gevoel van: dat hebben we toch maar mooi gedaan."

Hans Peter Minderhoud strijdt in één team met Edward Gal en Marlies van Baalen om een medaille in de landenwedstrijd. Dinsdag gaat het Nederlandse team proberen een medaille te winnen bij de landenwedstrijd. Die begint om 10:30 uur en duurt tot 15:30 uur. Woensdag doen Minderhoud en Gal nog mee aan de individuele wedstrijd.

Deel dit artikel:

Reageren