Arie pakt werelduurrecord op fiets die 'voor geen meter rijdt'

Het weegt 40 á 50 kilo en trapt ontzettend zwaar. Toch stapte Arie Liefhebber zondag met vol goede moed op het ding, een Macmillan fiets. Het is een replica van de eerste fiets met pedalen, uit 1839. "Het fietst voor geen meter, het is echt niet vooruit te branden", vertelt hij lachend. Maar Arie heeft een goede reden om op het ding te klimmen: hij doet een recordpoging!

In één uur tijd wil hij 15 kilometer op het ding afleggen. Als hem dat lukt, verbreekt hij het record van Toon Duyck. De Belg reed in 2019 13,8 kilometer op de fiets. Hij vroeg Arie om te proberen dat record te verbeteren. Op dezelfde fiets als waar Toon op reed, wel zo eerlijk. "Dat zeker, maar het is ook een fiets die je bijna nooit ziet." Je kan dus niet zomaar aan een ander exemplaar komen.

Langs de vaart gaat Arie heel snel (foto: Omroep Zeeland)

Eenmaal Sluis uit zit de vaart er goed in bij Arie en het lukt hem uiteindelijk om het record te pakken. In één uur tijd legt hij 14,1 kilometer af. Maar om nou te zeggen dat Arie snel weer op zo'n Macmillan fiets stapt, nee. "Ik ben van een fiets met meer snelheid. Dit was echt een ramp om veertien, vijftien kilometer te halen."

Eerzuchtig

Toch lijkt hij wel over te halen om nog een keer op de fiets te stappen, als hij zijn record kwijtraakt. "Ik ben eerzuchtig en gedreven, dus wie weet..."

Meer over dit onderwerp:
Sluis fietsen record
Deel dit artikel:

Reageren