Controle pleziervaart op de Grevelingen: 'Alles wat kan drijven is de afgelopen tijd verkocht, er is veel onwetendheid op het water'

Een grote controle dit weekend bij de Grevelingen, op het water en op het land. Er zijn ruim honderd controles gedaan. Er werd 34 keer een bekeuring uitgedeeld. Onder meer voor het varen onder invloed, het niet dragen van een dodemanskoord en het staand varen zonder zwemvest.

De controle begon vrijdagmiddag en duurde tot en met zondagavond. Het was een gezamenlijke actie van Rijkswaterstaat, politie, douane, Staatsbosbeheer, RUD Zeeland en sportvisserij Zuidwest Nederland. Er werd op het water gecontroleerd maar ook op het land en op de eilandjes in de Grevelingen.

Vandalisme en fikkie stoken

"Veel gebieden zijn niet of maar beperkt toegankelijk", zegt boswachter Piet van Loon van Staatsbosbeheer. "We zien in deze drukke tijden dat niet iedereen zich daaraan houdt. Maar we hebben ook te maken met loslopende honden, vandalisme en fikkie stoken waar dat niet mag. Deze controles dragen er zeker toe bij dat mensen zich beter gedragen."

Volgens Ramon Vos, verkeersleider bij Rijkswaterstaat, zijn de controles hard nodig. "Mensen vieren nu vaak noodgedwongen vakantie in eigen land. En je ziet dat zo'n beetje alles wat kan drijven verkocht is", zegt hij. "Daarom is er veel onwetendheid op het water. Niet iedereen weet hoe ze zich moeten gedragen."

Dodelijke ongevallen

Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. "Voor een snelle motorboot is een vaarbewijs vereist, en mensen moeten goed op hun eigen veiligheid en op die van anderen letten", zegt Vos. "Een dodemanskoord gebruiken bijvoorbeeld zodat de motorboot stilvalt als er iets misgaat. Helaas gebeuren er ook dodelijke ongevallen met motorboten, dat willen we met deze controles voorkomen."

Deel dit artikel:

Reageren