Zeeschip sleurt gewone vinvis de sluizen van Terneuzen in

In de sluizen van Terneuzen is vanmorgen een vinvis van ongeveer 15 meter ontdekt. Het dier lag op de bulb van een zeeschip dat onderweg was naar de haven van Terneuzen. De gewone vinvis is uit het water getakeld en ligt op de Goese Kade.

Volgens Leendert Muller van Multraship is het dier vanmorgen in de sluizen van de bulb (het onderste gedeelte van de boeg van het schip) gevallen en door de stroming het Kanaal Gent-Terneuzen ingedreven. Het dier is met een kraan aan wal gebracht.

De gewone vinvis is op de kade gelegd (foto: HV Zeeland)

De gewone vinvis is vermoedelijk ergens op de oceaan op de boeg van het Panamese zeeschip Muharrem Dadaylie terechtgekomen. Volgens Muller is zoiets als dit in de haven van Terneuzen nooit eerder gebeurd.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Naturalis gaan de gewone vinvis onderzoeken. Ze proberen onder andere de doodsoorzaak te achterhalen.

De gewone vinvis is een zeezoogdier uit de familie van de vinvissen. De dieren kunnen maximaal 27 meter lang worden. Daarmee is het de op een na grootste walvisachtige en daarmee ook de op een na grootste diersoort die op aarde leeft. Alleen de blauwe vinvis is groter.

In de twintigste eeuw waren er elf strandingen van gewone vinvissen aan de Nederlandse kust. Dit jaar waren er ook al strandingen. Zo spoelde er op 15 januari 2012 een gewone vinvis in Vlissingen aan.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen Terneuzen gewone vinvis
Deel dit artikel:

Reageren