Kruiningen krijgt nieuwe frietfabriek van tweehonderd miljoen euro

Kruiningen krijgt een nieuwe frietfabriek erbij op de bestaande locatie van frietproducent Lamb Weston/Meijer. Daarmee kan het bedrijf de productie van diepgevroren aardappelproducten met zo'n twee derde verhogen. De nieuwe fabriek levert meer dan vijftig nieuwe banen op. Het wordt de meest geautomatiseerde fabriek op het terrein. De bouw van de fabriek kost tweehonderd miljoen euro.
Lamb Weston / Meijer
De productie wordt met zo'n twee derde opgeschroefd © Lamb Weston / Meijer
De fabriek gebruikt minder water en energie bij de verwerking van de aardappelen. "Het stelt ons in staat te produceren met minder uitstoot. Dit is cruciaal voor onze duurzaamheidsstrategie", zegt directeur Marc Schroeder van Lamb Weston.
"Deze nieuwe fabriek op onze locatie in Kruiningen weerspiegelt niet alleen onze ambitie om op een duurzame manier aan de groeiende vraag naar aardappelproducten te voldoen, het toont ook onze betrokkenheid bij onze klanten en telers door voort te bouwen op de voordelen van deze regio." De fabriek staat dicht bij de boeren die de aardappelen telen en is goed bereikbaar via de A58.
Lamb Weston/Meijer verkoopt diepgevroren aardappelproducten in meer dan honderd landen. Het bedrijf heeft zeven productiefaciliteiten waar in totaal 1.800 mensen werken.
Met de nieuwe fabriek is een bedrag van tweehonderd miljoen gemoeid. In 2019 investeerde de frietproducent vijftig miljoen euro in een aardappelvlokkenfabriek. Aardappelvlokken zijn snippers van gedroogde en geperste aardappelpuree.
Het bedrijf hoopt de nieuw te bouwen fabriek over twee jaar in productie te hebben.