Omwonenden willen vuurtoren Haamstede kopen

Buurtbewoners willen de vuurtoren van Haamstede kopen. Ze vinden dat de toren niet goed wordt onderhouden en willen die verantwoordelijkheid overnemen. "Zo kunnen we Rijkswaterstaat ontlasten, waardoor ze zich kunnen toeleggen op het onderhoud van weg- en waterwegen."
De vuurtoren van Burgh-Haamstede voor hij in de steigers stond
De vuurtoren van Haamstede © Omroep Zeeland
Het onderhoud laat te wensen over volgens omwonende Jan Edu Kelder. De vuurtoren moet om de vijf jaar worden geschilderd, maar tussen de vorige onderhoudswerkzaamheden zat veertien jaar. "Als je je huis aan de kust veertien jaar niet schildert, dan heb je echt een groot probleem. Dat willen we voorkomen", aldus Kelder.
Vorig jaar lagen buurtbewoners lange tijd in de clinch over de kleur van de vuurtoren. Rijkswaterstaat schilderde de toren 'fletsbruin' terwijl die jarenlang vuurtorenrood was. Dat was tegen het zere been van de omwonenden en het begin van maandenlang soebatten. Omwonenden kregen uiteindelijk gelijk en het 'fletsbruin' verdween.

Oprichten stichting

Volgens Jan Edu Kelder is het de bedoeling om een stichting op te richten. "We willen in gesprek met Rijkswaterstaat. Ook over het lichtbaken dat ze dan nog wel kunnen onderhouden."
Volgens Kelder zijn er in Nederland meerdere voorbeelden van vuurtorens in eigen beheer. Breskens is zo'n voorbeeld. "Maar ook buiten de provincie zie je voorbeelden, waar bijvoorbeeld een restaurant is gevestigd. Het is een icoon van Schouwen-Duiveland en Zeeland en dat moet goed worden onderhouden."
De vuurtoren van Burgh-Haamstede is een van de bekendste vuurtorens van Nederland. De toren stond op het 250 gulden bankbiljet en is vanuit de wijde omgeving te zien.