Groep flamingo's uit Zuid-Europa strijkt neer bij Zierikzee

In een natuurgebied bij Zierikzee is een kleine groep flamingo's neergestreken. Het gaat om vier volwassen dieren en twee jonge exemplaren. De flamingo's zijn ongeringd en volgens amateurfotograaf Jannie Timmer reageren ze schuw. "Bij het minste of geringste gaan ze op de vleugels."

Flamingo's die vermoedelijk met een zuidelijke luchtstroom naar Schouwen-Duiveland zijn gekomen (foto: Jannie Timmer)

"Dit zijn wilde flamingo's uit Zuid-Europa", weet vogelkenner Ted Sluijter. De vogels zijn volgens hem vermoedelijk meegekomen met een zuidelijke luchtstroom. "Het is een behoorlijk eind vliegen, tenminste duizend kilometer", zegt Sluijter. "Daar doen ze wel een paar dagen over." Hij noemt de aanwezigheid van de Franse of Spaanse flamingo's op Schouwen bijzonder.

Wilde flamingo's uit het zuiden van Europa worden maar zelden gezien in Zeeland (foto: Jannie Timmer)

Flamingo's doen Noord-Zeeland vaker aan. Een groep van enkele tientallen vogels uit een Duits natuurgebied vlak over de grens bij Winterswijk brengt ieder jaar in de Grevelingen de wintermaanden door. Maar dat zijn geringde exemplaren, voor een deel afstammelingen van ontsnapte vogels.

Het is voorlopig gissen of de wilde flamingo's uit Zuid-Europa hier blijven. Als het ze bevalt houdt Sluijter er rekening mee dat ze zich dit najaar aansluiten bij de Duitse groep. "Flamingo's zijn hele sociale dieren. Dus misschien dat ze volgend voorjaar wel opduiken in Duitsland."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
flamingo Flamingo's
Deel dit artikel:

Reageren