Kamervragen over getijdencentrale Grevelingendam; 'Trek de stekker er niet uit'

De doorlaat in de Grevelingendam waar een testcentrum voor getijdenstroom wordt aangelegd
De doorlaat in de Grevelingendam waar een testcentrum voor getijdenstroom wordt aangelegd © Van der Straaten Aannemingsmaatschappij BV.
Schonis hoopt dat er extra geld wordt vrijgemaakt voor het centrum. "Het is innovatie, dus ricovol", zegt hij tegenover Omroep Zeeland. Het Kamerlid stelt dat het nog te vroeg is om de stekker eruit te trekken.
Het Tidal Technology Center Grevelingendam (TTC-GD) in de Flakkeese Spuisluis - de plek waar turbines op waterkracht getest en gedemonstreerd moeten worden - zou in 2018 van start gaan, maar het project bleef kampen met het probleem dat de financiering maar niet rond komt. In maart werd bekend dat BT Projects nog 9 miljoen euro tekort kwam, waardoor er niet verder gebouwd kan worden.

Geduld Rijkswaterstaat is op

Een van de voorwaarden in de vergunning van Rijkswaterstaat (RWS) om te mogen bouwen is dat het centrum op 1 juli 2020 klaar zou zijn. Aan die voorwaarde kon niet voldaan worden. Het bouwterrein ligt er verlaten bij en het is onmogelijk om aan de voorwaarde te voldoen in de resterende korte tijd.
© Omroep Zeeland
Rijkswaterstaat liet eerder weten: "Wij willen dat de spuisluis weer gebruikt wordt om het water van het Grevelingenmeer gezond te houden. Als BT Projects zich niet aan de afspraken kan houden, dan vervalt de vergunning." Volgens Rijkswaterstaat heeft BT Projects voldoende tijd heeft gehad om zich aan de voorwaarden te houden.
Volgens Rutger Schonis moet er zorgvuldig naar worden gekeken. Hij hoopt dat er een nieuwe geldschieter komt en dat anders de overheid bij moet springen om het project weer vlot te trekken.