'Onbegrijpelijk' dat provincie Oude Rijksweg bij Krabbendijke tijdens de oogst openbreekt

De fruittelers in Zuid-Beveland maken zich zorgen over de voorgenomen werkzaamheden aan de Oude Rijksweg bij Krabbendijke. De provincie Zeeland wil daar in september mee beginnen, maar dat valt midden in de oogsttijd. CDA Zeeland en landbouworganisatie ZLTO vrezen voor forse overlast, zowel voor de telers als voor de omwonenden.
Oude Rijksweg bij Krabbendijke
De provincie wil een duiker vernieuwen die onder de rijksweg doorloopt. © Omroep Zeeland / SOB
De Oude Rijksweg gaat op de schop, omdat de provincie een nieuwe duiker willen aanleggen die twee sloten met elkaar verbindt. Dit betekent dat het doorgaande verkeer wordt omgeleid. De voorgenomen wegwerkzaamheden kwamen als een verrassing bij het bestuur van de gemeente Reimerswaal, dat niet op de hoogte was gesteld.

Nieuw uitstel onvermijdelijk

De provincie heeft op verzoek van het gemeentebestuur de werkzaamheden al uitgesteld tot ná de zomer, om het vakantieverkeer te ontzien. Bovendien voert Rijkswaterstaat momenteel onderhoud uit aan de snelweg A58.
CDA-statenlid en fruitteler Rinus van 't Westeinde vindt het onbegrijpelijk dat de provincie juist in september hiermee aan de slag gaat. Een tweede uitstel is onvermijdelijk, stelt Van 't Westeinde. "Het is inderdaad kort dag maar in september is er enorm veel verkeer op de weg door de oogstwerkzaamheden. Zowel bij de oogst van appels en peren maar ook van suikermais en aardappelen."

Scholieren op de fiets

Daarnaast gaan de scholieren de weg weer op en dat zorgt al met al voor onoverzichtelijke en gevaarlijke verkeerssituaties, met vrachtverkeer en groepen fietsende jongeren. "Het is niet te doen om het verkeer om te leiden langs de smalle polderwegen en door woonstraten", benadrukt Van 't Westeinde. "Dat is gewoon niet realistisch."

Werk aan A58

Ook het Reimerswaalse CDA-raadslid Olaf Buteijn trekt aan de bel. De gemeente en de provincie laten weten te gaan onderzoeken of de werkzaamheden mogelijk op een ander moment kunnen worden uitgevoerd. "Daarin worden de belangen van de agrariërs uiteraard meegewogen", zo laat de gemeente weten.
.