Corona in Zeeland: 57 besmettingen

Het aantal coronabesmettingen in Zeeland is met 57 weer terug op het niveau van vier dagen geleden. De dip van gisteren (slechts zestien) was misschien tijdelijk. Dat komt naar voren uit de cijfers van het RIVM over het laatste etmaal. Er zijn geen overlijdens of ziekenhuisopnamen als gevolg van corona gemeld.
Corona vast logo
Corona vast logo © Omroep Zeeland
Middelburg en Schouwen-Duiveland hebben vandaag met ieder dertien nieuwe besmettingen de hoogste cijfers in de provincie. Het gaat om de registraties tussen 10.00 uur gisterochtend en 10.00 uur vanochtend.

Per gemeente

za 31 juli zo 1 aug ma 2 aug di 3 aug wo 4 aug
Borsele 1 1 0 0 1
Goes 3 5 2 1 4
Hulst 5 2 0 0 1
Kapelle 3 2 1 0 1
Middelburg 8 1 5 0 13
Noord-Beveland 0 1 1 1 1
Reimerswaal 2 0 2 -1 1
Schouwen-Duiveland 15 4 6 0 13
Sluis 1 4 2 0 0
Terneuzen 5 7 4 2 5
Tholen 12 16 10 4 9
Veere 0 1 3 4 3
Vlissingen 4 5 3 5 5
totaal Zeeland 59 49 39 16 57
De betrekkelijk hoge dagcijfers van Middelburg en Schouwen-Duiveland maken dat de zevendagenlijnen van Walcheren en Noord-Zeeland weer licht omhoog gaan. Zie onderstaande grafiek.

Noord-Zeeland blijft hetzelfde

Te zien is ook dat de zevendagenlijn op langere termijn van Noord-Zeeland maar weinig daalt en maar weinig stijgt. Het blijft daar ongeveer hetzelfde.

Uit de band springen

De coronacijfers per dag gaan in Zeeland als geheel op en neer. Als ze een keer wat lager uitvallen, hoeft dat niet blijvend te zijn. En als ze een keer hoger lijken dan normaal, zijn ze dan ook écht hoog? En hoe kun je dat zien?
Op de aandelen- en valutabeurzen hebben ze daar een hulpmiddel voor, die Bollinger Bands heet. Een belegger gebruikt die bands om de dagkoers van aandelen of valuta te bestuderen. Eventuele voorspellingen en dus de speculaties worden daarop gebaseerd.
Voorspellen is van onderstaande grafieken niet de bedoeling. Er wordt alleen mee terug gekeken naar het grillige verloop van de corona-cijfers van de laatste twee maanden. Blijven de besmettingscijfers binnen de bandbreedte van de gewone dagelijkse schommelingen of springen ze (letterlijk) uit de band?
De gewone bandbreedte van coronabesmettingen in Zeeland wordt met de rode lijn (boven) en de blauwe lijn (onder) aangegeven. Wat blijkt? Omhoog kunnen de dagcijfers wel betrekkelijk makkelijk uit deze begrenzing doorbreken. Dat zagen we ook in de voorafgaande maanden. Ze gaan vaak hoger dan de rode lijn. Maar aan de onderkant gebeurt dat veel minder vaak en als het gebeurt, duurt het niet lang en zakt de curve niet diep.

Weer terug

Ook vandaag ging de curve, na gisteren eventjes een fractie onder de blauwe lijn te zijn geweest, weer terug omhoog.

Berekening

Het gemiddelde en de bandbreedte (twee keer de standaarddeviatie boven en onder het gemiddelde) zijn telkens berekend op basis van de twintig voorgaande dagen. Dat getal van twintig wordt aanbevolen door de uitvinder van deze techniek, John Bollinger. Wanneer je een kortere of langere periode zou nemen zou je ook iets andere uitkomsten krijgen.