Japanse duizendknoop kan eindelijk bestreden worden door een nieuwe duurzame methode

De Japanse duizendknoop zorgt voor veel problemen in Westdorpe en moet daarom worden verwijderd. Het is een hardnekkige exoot die schadelijk is voor de infrastructuur en de biodiversiteit. De plant verspreidt zich via de wortels en moet dus ondergronds worden uitgeroeid. Bouwbedrijf H4A heeft een nieuwe duurzame methode bedacht om dit te doen.
Met deze nieuwe bestrijdingsmethode hebben we geen last meer van de Japanse duizendknoop
Bovengronds is niets meer te zien van de Japanse duizendknoop, want daar is de plant al verwijderd. "We zijn nu bezig met de aanpak van de wortels", zegt aannemer Michel van de Plasse. Er wordt een plantaardige stof uitgestrooid op het gebied waar de exoot groeide.
Van de Plasse: "Het lijkt op zaagsel dat bacteriën en schimmels die ondergronds leven laat groeien. Die micro-organismen leven van de wortels van de duizendknoop waardoor die sterft."

Hardnekkige plant

Al eerder is geprobeerd de exoot te bestrijden, maar zonder succes. "Er zijn al proeven geweest met varkens die van de plant eten, maar je hebt geen honderd procent bestrijding dus het probleem blijft", vertelt Van de Plasse. De duizendknoop kan drie meter lang worden en door asfalt heen groeien.
Japanse duizendknoop
Aannemer Michel van de Plasse bestrijdt de wortels van de Japanse duizendknoop met plantaardige stof © Omroep Zeeland
"De plant is enorm sterk. Als je de wortels op de grond gooit, groeit er zo een nieuwe. Duizendknoop kan zich enorm snel verspreiden. Vandaar het advies om de grond waar de exoot groeit niet te verplaatsen naar ander grondgebied, want dan krijg je daar hetzelfde probleem."
Het project wordt uitgevoerd in opdracht van de Zeeuws-Gentse haven North Sea Port. Die wil de grond uiteindelijk verkopen, maar dan moet de exoot wel verdwenen zijn. De werkzaamheden duren nog tot eind deze week en dan is Westdorpe hopelijk verlost van deze invasieve plantensoort.
Japanse duizendknoop
Japanse duizendknoop © Pixabay