Hightech stekjeskweker uit Burgh-Haamstede bouwt nieuw laboratorium

Wie het gedateerde industrieterreintje oprijdt zou het niet verwachten, maar Vitro Plus is een wereldspeler. Het bedrijf levert aan 200 klanten in tachtig landen.
Vitro Plus
Vitro Plus blijft groeien en heeft extra ruimte nodig om stekjes van varens op te kweken. © Vitro Plus
De onderneming uit Burgh-Haamstede is groot geworden met de productie van gekloonde stekjes van varens. Die kloontechniek is een uitkomst voor kwekers van kamerplanten. Doordat de stekjes identiek zijn kunnen zij veel efficiënter werken.
Het hightechbedrijf richt zich inmiddels ook op een andere tak van sport, die van de tuinvarens. Met het oog daarop wordt naast de bestaande locatie een laboratorium gebouwd van 1.500 vierkante meter. Op die plaats ligt nu nog het parkeerterrein van een groothandel, dat heeft aangekondigd te verhuizen.

Een miljoen plantjes

John Bijl schut met een plastic zak met gedroogde bladeren van varens. Hij wijst op een laag bruin stof onderin. "Die sporen verzamelen wij," zegt de mededirecteur van Vitro Plus, terwijl hij een koelkast met flesjes opentrekt. "Wij kunnen de ideale kiemomstandigheden nabootsen en kweken de stekjes op met ledverlichting. Uit zo'n flesje halen we een miljoen plantjes."
De mini-tuinvarens worden in turfbakjes geleverd aan kwekers maar Vitro Plus wil ook online gaan verkopen aan de consument.
John Bijl Vitro Plus
Directeur John Bijl in een van de productieruimtes © Omroep Zeeland
Het bedrijf produceert nu nog vijf miljoen stekjes van tuinvarens. Dat moeten er op termijn vier keer zoveel worden. "Mensen zijn dol op groene planten," verklaart Bijl de groei. "Bovendien is ons product heel milieuvriendelijk. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en de kweek van de plantjes vraagt nauwelijks water. En een laboratorium vraagt ook nog eens veel minder ruimte dan een plantenkas. Wij werken hier met dertig lagen."
kas Vitro Plus
De botanische tuin van Vitro Plus is ook toegankelijk voor het publiek. © Omroep Zeeland
Vitro Plus bouwt niet alleen een nieuw laboratorium. Aan de noordkant van Burgh-Haamstede wordt een blokhut voor buitenlandse klanten in gereedheid gebracht en inmiddels liggen in de tuin de fundamenten van een kas van cederhout.

Hype

"Dat moet een soort van botanische tuin worden uit de Victoriaanse tijd," zegt Bijl, niet zonder trots. "We gaan het gebruiken als showroom en om het verhaal van de varenkweek te vertellen. Wist jij bijvoorbeeld dat halverwege de negentiende eeuw in Engeland varens zo'n hype waren dat hele bossen werden leeggeroofd?"
De kas moet eind dit jaar gereed zijn en het nieuwe laboratorium wordt volgend voorjaar opgeleverd. Bij Vitro Plus werken momenteel zeventig mensen. Bijl verwacht dat er de komende jaren zo'n twintig bij komen.