Chocoladerepen van Zeeuwse gemeenten schieten in verkeerde keelgat medewerkers Intervence

Jeugdzorgmedewerkers van Intervence zijn niet te spreken over een bedankje in de vorm van chocoladerepen dat zij hebben ontvangen van Zeeuwse gemeenten en voelen zich daardoor beledigd. Ze hadden liever een gesprek gehad met de gemeenten waarbij excuses werden aangeboden, meldt FNV.

Het bedankje voor de jeugdzorgmedewerkers (foto: Omroep Zeeland)

FNV zegt dat medewerkers en cliënten enorm veel schade hebben ondervonden door "mismanagement van dertien wethouders". "Ze eisen minimaal een gesprek met oprechte excuses", zegt Maaike van der Aar, FNV-bestuurder Jeugdzorg. De chocoladerepen worden gedoneerd aan de voedselbank.

Eind vorig jaar vonden de Zeeuwse gemeenten dat Intervence te duur was en inefficiënt werkte. Intervence moest worden opgeheven en de kinderen en werknemers zouden worden verdeeld over drie organisaties. Voor dit plan was 3 miljoen euro gereserveerd. Een van die drie organisaties, Briedis, is inmiddels failliet verklaard.

Plan afgekeurd

Verschillende inspecties en minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming keurden het plan af, omdat de continuïteit van de zorg voor deze kwetsbare groep kinderen gevaar liep. Ze tikten de Zeeuwse gemeenten hard op de vingers. De gemeenten moesten opnieuw om de tekentafel en besloten uiteindelijk dat Intervence werd overgenomen door JB West uit Den Haag.

Door dat hele traject is veel kapot gemaakt, aldus FNV. "Veel mensen zijn vertrokken en het vertrouwen in de Zeeuwse gemeenten is helemaal weg", aldus Van der Aar. "De gemeenten wilden alleen maar voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en zo goedkoop mogelijk de jeugdzorg inkopen. Dat dit niet goed ging, zagen wij al van mijlenver aankomen."

'Chocola lost niets op'

FNV hoopte door de fouten die gemaakt zijn, op openlijke excuses. "Een zoethoudertje in de vorm van een reep chocola lost daar na maanden wachten niets mee op." De vakbond verwacht dat die excuses uiteindelijk nog gemaakt worden. "We gaan er vanuit dat de wethouders contact zullen zoeken voor een gesprek met de mensen. Ze weten ons te vinden."

Reactie: 'Bedoeld als blijk van waardering'

Jack Werkman, voorzitter Bestuurscommissie Inkoop Jeugdhulp Zeeland, zegt dat de chocolade en bijgevoegde kaartje zijn bedoeld als blijk van waardering. "Op deze manier willen wij medewerkers van Intervence te bedanken voor hun inzet voor de jeugd en gezinnen in Zeeland. Jammer dat dit gebaar niet door iedereen gewaardeerd wordt en dat het gevoel dat FNV benoemt leeft bij sommige medewerkers. Het werk van de medewerkers van Intervence, nu Jeugdbescherming West Zeeland, is uitermate belangrijk voor de Zeeuwse samenleving en komt veel waardering toe. Wij willen graag vooruitkijken en verder samenwerken vanuit verbinding."

Meer over dit onderwerp:
FNV Intervence
Deel dit artikel:

Reageren