Oranje gebouw COVRA voor eerste keer tint lichter geschilderd

Het oranje gebouw van COVRA in Vlissingen-Oost heeft een andere kleur gekregen. Al zul je dat misschien niet meteen met het blote oog zien. Het gaat om een iets lichtere tint van de huidige kleur van het gebouw.
De vormgeving van de bunker van de Centrale Opslag Voor Radioactief Afval (COVRA) is bedacht door William Verstraeten. Elke twintig jaar wordt het gebouw een tint lichter geschilderd om te laten zien dat de radioactieve straling van het afval iets is afgenomen. In 2103 - honderd jaar na de opening door koningin Beatrix - moet het gebouw helemaal wit zijn.
Over honderd jaar moet het gebouw helemaal wit zijn
Over honderd jaar moet het gebouw helemaal wit zijn © COVRA
Normaal gesproken zou de eerste schilderbeurt in 2023 plaatsvinden, maar gekozen is om het nieuwe likje verf twee jaar eerder aan te brengen. Dat heeft te maken met een uitbreiding waaraan gewerkt wordt.

Extra capaciteit

Door de uitbreiding is er straks plek voor 50 extra kubieke meter radioactief afval. Volgens COVRA is die uitbreiding noodzakelijk door het langer openblijven van de kerncentrale in Borssele en de onderzoeksreactoren in Petten en Delft.
Sinds vier jaar staat er ook een blauw gebouw op het terrein van COVRA. Dat is voor opslag van verarmd uranium. De muren van het pand zijn net zo blauw als de planeet Uranus. Ook dat gebouw werd geopend door Beatrix.