Hulst in Top 5 mooiste vestingsteden van Nederland

Hulst staat in de Top vijf van mooiste vestingsteden van Nederland, volgens de ANWB. 70.000 leden brachten hun stem uit. De verkiezing is nog niet voorbij: Dokkum, Gorkum, Bourtange, Sittard en Hulst strijden nog om de titel 'Allermooiste vestingstad van Nederland'. De winnaar wordt half augustus gekozen door een jury.

De buitenvest van Hulst (foto: Otto Vosveld)

"Helemaal terecht", glimt stadsgids Hanneke Stam van trots. Ze leidt al jaren mensen rond door 'haar' Hulst. "Er zijn heel veel steden die restanten van vestigingen hebben of waar het mooi hersteld is. Wij hebben ze nog vrijwel origineel, zoals ze indertijd gebouwd zijn", zegt ze. "Er zijn er weinig die ze zo compleet of origineel hebben als wij."

Toch kan ze ook kritisch naar de vestingstad kijken. "Hulst is niet zo pittoresk als andere steden. Hulst was toentertijd bezet gebied. De rijkdom ging naar Middelburg, Veere, Zierikzee en Goes. Dus het heeft niet het pittoreske. Maar het heeft wel echt sfeer."

Zes Zeeuwse vestingsteden in Top 50

Nederland heeft 160 vestingsteden, die tussen de vijftiende en achttiende eeuw werden versterkt om de vijand buiten de poort te houden. De ANWB selecteerde er veertig die aan de criteria voor deze verkiezing voldeden. Behalve Hulst stonden ook Sluis, Tholen, Veere, Zierikzee en Aardenburg op de longlist. Die zijn in de Top 50 van mooiste vestingsteden beland.

De jury buigt zich nu over de mooiste vestingstad van Nederland (foto: Otto Vosveld)

Hanneke Stam noemt Hulst zeker een kanshebber voor de winst. "Maar je weet nooit hoe de jury gaat oordelen. Misschien zeggen ze: 'Hulst heeft al eens gewonnen.'" In 2014 ging Hulst er ook met de winst vandoor. Maandag 16 augustus wordt de keuze van de jury bekendgemaakt.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen Hulst vestingstad
Deel dit artikel:

Reageren