De Nieuwe Sluis gaat de hoogte in, acht meter steekt er straks boven de grond uit

De contouren van de Nieuwe Sluis in Terneuzen zijn nu ook boven de grond goed zichtbaar. Voor lange tijd werd er vooral in een bouwput gewerkt, maar sinds kort zijn de bouwers bezig met de opbouw van de wanden. En die steken nu boven NAP uit.

Bij het buitenhoofd, waar straks de schepen vanaf de Westerschelde de sluis invaren, zijn de wanden van de deurkassen en de brugkelder boven de bouwput uitgekomen. Wie op de uitkijktoren staat naast het bouwterrein, kan de wanden daardoor al goed zien.

Het hoogste punt van de Nieuwe Sluis ligt nu op zo'n vier meter boven NAP. De wanden worden in totaal 24,5 meter hoog, waarvan acht meter boven de grond uitsteekt. De bouwers moeten dus nog even doorwerken, vandaar dat de werkzaamheden ook tijdens de bouwvak gewoon doorgaan.

De betonnen wanden steken nu al bijna vier meter boven de bouwput uit (foto: Omroep Zeeland)

Naast de betonwerkzaamheden op het bouwterrein, worden er ook op andere plekken voorbereidingen getroffen voor de komst van de sluis. Zo is het Kopje van Kanada, waar muziekfestival de Ballade plaatsvond voor coronatijd, zo goed als afgegraven. Dat is nodig om straks grotere schepen door het sluizencomplex te kunnen ontvangen.

Wachten op de sluisdeuren

Ondertussen is het wachten op de komst van de sluisdeuren en -bruggen die in China worden gemaakt. Die worden per schip vervoerd naar Zeeland. Eigenlijk zouden ze deze zomer al aan moeten komen, maar dat heeft vertraging opgelopen. Wanneer ze dan wel arriveren, is nog niet bekend.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Terneuzen Nieuwe Sluis
Deel dit artikel:

Reageren