Blessureleed ligt op de loer: spelers hebben te lang niet gevoetbald

Zeeuwse amateurvoetballers tellen de dagen af nu het nieuwe voetbalseizoen bijna begint. Voor veel spelers zal het wennen worden om weer wedstrijden te spelen, want de laatste competitiewedstrijd in het amateurvoetbal dateert van oktober vorig jaar. Sportfysiotherapeut Erwin Adan waarschuwt daarom om niet meteen te hard van stapel te lopen.
'Het scheelt nogal of een voetballer zichzelf een beetje heeft fit gehouden'
Augustus is een maand waarin fysiotherapeuten ieder jaar hun ziekenboeg vol zien stromen met geblesseerde sporters. "Na de zomervakantie beginnen veel mensen weer met sporten en wie daarin te snel gaat, loopt het risico geblesseerd te raken", aldus Erwin Adan.

Coronastop

Dit jaar rekent de fysiotherapeut erop dat het nog een stukje drukker gaat worden, nu steeds meer voetbalclubs in voorbereiding zijn op het nieuwe seizoen. "Voetballers hebben door corona dit jaar amper wedstrijden gespeeld. Dat zal daardoor extra belastend worden."
De voetballers die ik ken rennen niet graag een rondje
Erwin Adan, sportfysiotherapeut
Natuurlijk verschilt het per individu hoe groot de blessuregevoeligheid is. "Het scheelt nogal of een voetballer zichzelf een beetje heeft fit gehouden. Bijvoorbeeld door tijdelijk een andere sport zoals tennissen of hardlopen te doen. Maar de voetballers die ik ken rennen niet graag een rondje", zegt Adan met een knipoog.
Erwin Adan in de duinen tussen Vlissingen en Zoutelande
Zelf rent Erwin Adan graag een rondje, maar voetballers zijn daar volgens hem minder voor te porren © Eric Adan
Wie lang heeft stilgezeten merkt dat natuurlijk aan zijn conditie, maar moet dus ook oppassen dat-ie niet binnen de kortste keren geblesseerd langs de kant zit. "Vooral enkel- en knieklachten ontwikkelen zich sneller als je onder vermoeidheid moet presteren. Een niet-fitte sporter is dan al snel overbelast."

Taak voor trainers

Veel Zeeuwse clubs kiezen ervoor hun spelers klaar te stomen voor de competitie door veel oefenduels te spelen in de regio. Volgens Adan is het ook een taak voor trainers om hun spelers voor blessureleed te behoeden. "Niet meteen in de eerste week vol gas geven, maar: periodiseren. Door de belasting geleidelijk op te bouwen kunnen veel blessures je bespaard blijven."