Veel lagere straf in hoger beroep voor man die seks had met minderjarig schoonzusje

Een 34-jarige man uit Zaamslag is in hoger beroep vrijgesproken van verkrachting van zijn minderjarige schoonzus. De man is wel veroordeeld voor ontucht met haar. Zijn straf valt hierdoor een stuk lager uit dan de straf die hij eerder van de rechtbank in Middelburg kreeg opgelegd.

Gerechtshof Den Bosch (foto: Omroep Zeeland)

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van een halfjaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Van de rechtbank in Middelburg kreeg de man eerder drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook de advocaat-generaal eiste twee weken geleden die straf in het hoger beroep.

Geen geweld of bedreiging

Het gerechtshof zet nu echter een streep door die veroordeling omdat verkrachting niet bewezen kan worden verklaard. Bij verkrachting moet sprake zijn van dwang door middel van geweld of bedreiging, maar dit ontbreekt naar het oordeel van het hof.

De verdachte liet het meisje regelmatig weten dat hun geheim echt niet uit mocht komen. Want 'dan zou hij met een zak stenen op de bodem van de zee terechtkomen'. Tegelijkertijd rijst uit chatgesprekken het beeld van een, hetzij scheve, liefdesrelatie volgens het hof. Naast seks, was er een vriendschap tussen de twee en een zekere mate van veiligheid en loyaliteit.

Wederzijds goedvinden

De man uit Zaamslag had als 27-jarige een relatie met zijn schoonzusje van 15. De verdachte heeft dat erkend, maar hij ontkent dat daarbij sprake was van enige dwang. Volgens verdachte hebben alle seksuele handelingen met wederzijds goedvinden plaatsgevonden.

Van zoenen naar seks

De ontucht begon in 2014, toen de verdachte een tijdje bij zijn schoonouders woonde omdat zijn huis verbouwd werd. In die periode zocht hij steeds meer toenadering tot het 15-jarige zusje van zijn vrouw. Hij leerde haar zoenen en het ging steeds verder tussen de twee. Het kwam uiteindelijk tot regelmatige seks.

De verdachte is inmiddels hertrouwd, heeft co-ouderschap voor zijn kinderen en heeft zijn behandeling gericht op zedenproblematiek met positief resultaat voltooid.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren