Veroordeelde Syriër uit Kapelle en OM gaan in hoger beroep tegen celstraf voor oorlogsmisdrijven

Het OM en de veroordeelde Syriër uit Kapelle hebben hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. De Kapellenaar kreeg twintig jaar cel voor oorlogsmisdrijven. Tegen de man was 27 jaar cel geëist.
Rechtbanktekening van de Syrische terreurverdachte uit Kapelle
Rechtbanktekening van de Syrische terreurverdachte uit Kapelle © ANP
Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie heeft dat desgevraagd laten weten. De officier van justitie heeft het hoger beroep aangetekend.
Ook de veroordeelde Kapellenaar gaat in hoger beroep. Volgens zijn advocaat kan de man zich vinden in de vrijspraak voor deelname aan een terroristische organisatie, maar heeft hij wel 'moeite met de veroordeling voor oorlogsmisdrijven en moeite met de strafmaat'.

Executie militair

Volgens de rechtbank heeft de 49-jarige man in Syrië leiding gegeven aan de executie van een buiten gevecht gestelde Syrische militair, een oorlogsmisdrijf. Deelname aan een terroristische organisatie acht de rechtbank niet bewezen. Volgens de rechtbank zijn er wel sterke aanwijzingen voor zijn deelname aan een terroristische organisatie, maar kan dit niet zonder gerede twijfel worden vastgesteld.
De man werd in 2019 opgepakt in Kapelle, waar hij met zijn vrouw en zeven kinderen is komen wonen met een tijdelijke verblijfsvergunning.