Vrijwilligers ruimen bewust met de hand peukje voor peukje het strand op bij Oostkapelle

Peuken, vispluis en mondkapjes. De vrijwilligers van het project Het Groene Strand ruimen bewust alleen met de hand op. Ze komen genoeg troep tegen tijdens het opruimen van het strand Oranjezon bij Oostkapelle. Gewapend met slechts een knijper en vuilnisemmer, hebben ze heel wat uurtjes werk voor de boeg.

"Als je een klein stukje loopt, kom je al veel tegen. Al valt het op dit strand best mee, dat heeft ook te maken met de stroming van het water. Hier spoelt er minder troep aan." Maar projectleider Paul Verhoeff, en de tien andere vrijwilligers, komen toch nog wel wat plastic tegen.

Wieren en kleine beestjes

Ze hebben er een goede reden voor om het afval met de hand op te ruimen. Verhoeff: "Mechanisch kan ook, maar zo worden er ook veel wieren en ander natuurlijk materiaal geruimd. En die zijn juist belangrijk voor de stranden. De wieren worden gegeten door beestjes en die kleine beestjes worden weer gegeten door vogels."

Bovendien spelen planten die groeien op de hoogwaterlijn een rol bij het ontstaan van nieuwe duinen op het strand.

Opruimen strand Oranjezon (foto: Omroep Zeeland)

Met het project hoopt Verhoeff het huidige strandbeheer te veranderen. Hij wil een vrijwilligersnetwerk opbouwen waarbij vrijwilligers afval opruimen en aan voorlichting en preventie doen. Ook kijkt hij met strandexploitaties op welke plekken er beter met de hand kan worden opgeruimd of mechanisch. "We kijken wat de beste opties zijn met de lokale instanties. Zo zijn er ook strandexploitanten die kijken naar een kleinere, mechanische beachcleaner die kan filteren."

Wethouder helpt ook een handje

Ook de gemeente Veere staat achter de actie van Het Groene Strand Wethouder Adri Roelse helpt vanochtend een handje mee met opruimen. Zo wil hij laten zien dat de gemeente met duurzaamheid bezig is.

Meer over dit onderwerp:
Oostkapelle strand Het Groene Strand
Deel dit artikel:

Reageren