Schouwen-Duiveland wacht met spanning op miljoenenclaim voor Brouwerseiland

Twee├źndertig miljoen of meer. De gemeente Schouwen-Duiveland hangt een enorme schadeclaim boven het hoofd voor het afblazen van villapark Brouwerseiland. Na de zomer komt de advocaat van de projectontwikkelaar met een exact bedrag. De politiek op het eiland wordt er zenuwachtig van.

Het gemeentebestuur wacht het indienen van de claim af en geeft vooralsnog geen commentaar. Ook coalitiepartijen CDA, SGP en GroenLinks willen liever niet op de zaak vooruitlopen. De miljoenenclaim die Brouwerseiland B.V. wil indienen voor het niet doorgaan van zo'n driehonderd luxe villa's in het Grevelingenmeer ligt gevoelig.

Wellicht nog miljoenen meer

Maar de eisende partij zit niet stil. David Nas van Poelman en Van den Broek Advocaten, het Nijmeegse kantoor dat de belangen van Brouwerseiland B.V. behartigt, hoopt na de zomer de balans op te kunnen maken en met een exact bedrag te komen. Dat kan de al genoemde 32 miljoen euro zijn, maar ook miljoenen meer.

Artist impression: zo moet Brouwerseiland eruit komen te zien (foto: Zeelenberg Architectuur)

Als de gemeente daadwerkelijk moet betalen, kunnen veel zaken op het eiland niet doorgaan. "Alles kan in de knel komen door de claim van Brouwerseiland", zegt raadslid Bruno van der Hoek van oppositiepartij VVD. Als voorbeeld noemt hij de stads- en dorpsvernieuwing waar Schouwen-Duiveland 20 miljoen voor heeft uitgetrokken. De VVD'er heeft overigens wel begrip voor de claim van de projectontwikkelaar.

Geen bestemmingsplan

Op 5 november 2020 heeft de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland besloten het bestemmingsplan voor Brouwerseiland niet vast te stellen. Ook de omgevingsvergunning om te mogen bouwen is op 17 november geweigerd.

De gemeente zei hiermee definitief nee tegen het villapark op de Brouwersdam. De projectontwikkelaar Brouwerseiland B.V., die meer dan tien jaar heeft gewerkt aan het project, eist nu schadevergoeding.

Robbert Lievense, fractievoorzitter van Leefbaar Schouwen-Duiveland (LSD), wil als enige en grootste coalitiepartij wat kwijt over de claim: "We hebben het bestemmingsplan voor Brouwerseiland niet ingediend. Daarover moet de Raad van State zich buigen. Pas daarna weet je of een eventuele claim terecht is."

Sandra Fontein van D66, ook oppositie, rekent uit wat 32 miljoen euro schadeclaim betekent: "We hebben maar zo'n 34.000 inwoners op het eiland. Omgerekend zou dat neerkomen op ongeveer 1.000 euro per inwoner. Reken maar uit wat dat per gezin is. Ik kan me voorstellen dat die niet blij zijn."

Het kan nog jaren duren voordat de rechter een uitspraak doet over een eventuele schadeclaim. Tot dan hangt de claim van Brouwerseiland als een zwaard van Damocles boven de gemeente Schouwen-Duiveland.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren