Studenten kunnen weer lessen volgen, maar festivals mogen de hele zomer nog niet

Zeeuwse studenten mogen in het nieuwe schooljaar terug naar school. De deuren van het MBO, HBO en de universiteiten mogen weer open van het kabinet.

Studenten mogen weer college volgen. (foto: ANP)

Wel moeten studenten zich nog twee keer per week zelf testen, moeten ze handen blijven wassen en moeten onderwijsinstellingen zorgen voor goede ventilatie en mogen er maximaal 75 mensen tegelijk in een ruimte zijn. "Een miljoen jonge mensen krijgen al anderhalf jaar lang online onderwijs", zei premier Mark Rutte vandaag. "De gevolgen zijn ernstig: uitval, studieachterstand en mentale problemen."

Hrieps

Voor festivals en horeca is er minder goed nieuws. De huidige beperkingen blijven nog tot half september gelden. Dat betekent dat de horeca 's nachts dicht blijft en dat grote evenementen waar mensen geen zitplaats hebben, niet door kunnen gaan. Dat betekent bijvoorbeeld dat een festival als Hrieps, op 18 september, in de huidige vorm niet door kan gaan. Na 20 september krijgen evenementen te maken met restricties: er mogen dan alleen mensen naar binnen die gevaccineerd zijn of die een negatieve test kunnen laten zien.

Meer versoepelingen

Deze versoepelingen zijn een eerste stap van een een veel ruimere versoepeling, zei Rutte. Vanaf 20 september hoopt het kabinet andere beperkingen te laten vallen. Het gaat bijvoorbeeld over het houden van anderhalve meter afstand, de thuiswerkplicht en de plicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Nachtclubs en discotheken blijven waarschijnlijk nog langer dicht. Pas op 17 september neemt het kabinet een definitief besluit over deze versoepelingen.

Meer over dit onderwerp:
corona
Deel dit artikel:

Reageren