Museum wil weten: Wat vinden Zeeuwen van de Gouden Koets?

Wat moet er met de Gouden Koets gebeuren? Mensen op de Markt in Middelburg konden vandaag hun mening daarover geven. De één vond dat de koets in het museum thuishoort, de ander had er geen moeite mee als er mee gereden wordt op Prinsjesdag. De koets is omstreden vanwege het zijpaneel Hulde der Koloniën, dat als racistisch kan worden beschouwd.

Het onderzoek is een initiatief van het Amsterdam Museum dat alle provinciehoofdsteden langsgaat om te peilen hoe Nederlanders denken over de Gouden Koets. De actie is onderdeel van de tentoonstelling in het museum waar de Gouden Koets een onderdeel van is.

Maatschappelijk discussie

Sinds enkele jaren is een maatschappelijke discussie gaande over een schildering op één van de panelen op het voertuig. Daarop zijn halfnaakte bewoners van de voormalige Nederlandse koloniën te zien die onderdanig schatten aanbieden aan de 'Nederlandse Maagd'.

Annemarie Wildt, conservator van het Amsterdam Museum, vindt het belangrijk dat de discussie gevoerd wordt. "Het debat hoe Nederland omgaat met het koloniale verleden is natuurlijk heel breed, maar aan de hand van de Gouden Koets kun je die discussie goed voeren."

De schildering met het koloniale tafereel (foto: Omroep Zeeland)

De Gouden Koets werd in 1898 door Amsterdam geschonken aan Koningin Wilhelmina ter ere van haar inhuldiging. Sinds 1903 wordt de koets gebruikt op Prinsjesdag. De afgelopen vijf jaar is de koets gerestaureerd en werd gebruik gemaakt van de Glazen Koets.

De Gouden Koets is tot februari 2022 in het Amsterdam Museum te zien. Wat er daarna mee gebeurt is nog onduidelijk.

Volgens de conservator variëren de meningen onder de Nederlanders behoorlijk. "Sommigen zeggen: fantastisch die koets, stop de geschiedenis niet weg, blijf er lekker mee rondrijden. Maar ook er zijn ook mensen die zeggen: misschien moet je daar niet mee blijven paraderen als dat voor anderen pijnlijk is."

Koning krijgt koets en meningen

Alle meningen worden verzameld. "De Koning krijgt niet alleen de koets terug, maar ook die grote hoeveelheid meningen. En wij hopen dat al die meningen bijdragen aan de beslissing die genomen zal worden."

Meer over dit onderwerp:
Middelburg racisme gouden koets
Deel dit artikel:

Reageren