Hulst toch niet de mooiste vestingstad, 'maar we hadden de vorige keer al gewonnen'

Helaas, Hulst is door de ANWB niet verkozen tot mooiste vestingstad van Nederland. De Zeeuwse stad behaalde dankzij publieksstemmen de top vijf, maar werd in de eindsprint verslagen door Gorinchem.

Vestingstad Hulst in vogelperspectief (foto: Dave van Roeyen)

"Een beetje jammer is het wel, maar wij hadden de vorige keer al gewonnen", relativeert stadsgids Hanneke Stam. "En je gunt het een ander ook hoor. Ik zag toevallig een foldertje van Gorinchem waar 'dé vestingstad van Nederland' op stond. Als ze niet hadden gewonnen, hadden ze al die foldertjes weg kunnen gooien", lacht ze.

Bijna 70.000 stemmen werden uitgebracht in de eerste fase van de wedstrijd. Een jury, met daarin onder andere historicus Maarten van Rossum, moest het eindoordeel vellen. Daarbij lette de jury op vier criteria: authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en recreatief karakter.

De stadswallen van Hulst (foto: Paul Verstraeten)

Wat betreft authenticiteit scoort Hulst hoog. De jury noemt het een unieke vestingstad vanwege de ligging en "de schitterend bewaard gebleven wallen". Dat bevestigt Stam: "In andere steden zie je dat de wallen om de stad heen meer een soort parken zijn. In Hulst zijn ze veel steiler en hebben ze echt nog dat verdedigende karakter. Dat vind ik er zo leuk aan."

Goede publiciteit

Ondanks dat Hulst niet als winnaar uit de bus is gekomen, is de wedstrijd volgens Stam goed voor de publiciteit van de stad. "Met zo'n landelijke wedstrijd zijn er toch mensen die ergens anders in Nederland wonen en denken: 'Oh, dat moet ik ook een keertje zien'. Dat heb je ook met zo'n top vijf-notering al."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Hulst wedstrijd vestingstad
Deel dit artikel:

Reageren