Zoektocht naar moedige Zeeuwse ridder leidt naar nazaat in Amsterdam

Op de kleine begraafplaats van het Groningse Oudeschans, gelegen op een bastion, kwam historicus Geert Volders het graf tegen van de Zeeuw Filippus de Korte. De titel op het graf trok zijn aandacht: Ridder der Militaire Willems-Orde, de oudste en hoogste militaire onderscheiding. Daar wilde hij meer van weten.
Zeeuwse Ridder Fillipus de Korte
Zeeuwse Ridder Fillipus de Korte © Geert Volders, Jurjen de Korte
Volders schrijft voor de historische vereniging van Westerwolde en wilde een artikel over Filippus de Korte schrijven. "De titel op de grafzerk spreekt tot de verbeelding. Ik wilde wel weten waarom hij hem heeft gekregen." Zijn onderzoek deed hij online, omdat vanwege de lockdown bibliotheken en archieven gesloten waren.
Filippus de Korte werd in 1794 geboren in Tholen. Hij kreeg de titel Ridder der Militaire Willems-Orde. Die wordt gegeven voor buitengewone inzet en grote moed.
Hij trouwde met Caroline Roelants in Middelburg. Nadat twee dochters overleden waren en hij weduwnaar werd besloot hij te verhuizen naar Oudeschans, waar zijn zoon woonde. Hij overleed in 1864.
"Op dit moment zijn er nog drie mensen met de titel. Vroeger was hij minder zeldzaam dan nu, maar nog altijd heel bijzonder", zegt Volders. Via het Nationaal Archief kon hij de militaire carrière reconstrueren van De Korte. "Ik vond eerst dat hij de titel had gekregen door zijn inzet bij Waterloo. Door de militaire stamboeken wist ik al heel snel dat dat niet het geval was", zegt Volders.
De Korte en twintig anderen van zijn afdeling ontvingen de onderscheiding voor hun inzet tijdens een Tiendaagse Veldtocht tegen België. Toen Volders zijn verzamelde informatie publiceerde kreeg hij daar, bijzonder genoeg, een reactie op van één van de nazaten.

Familie nam contact op

Filippus de Korte is de oudvader (vader van betovergrootvader) van Jurjen de Korte uit Amsterdam. "Ik ben de zesde generatie. Een neef van mij had het artikel gelezen van Geert Volders en ik besloot daarna contact op te nemen", zegt De Korte.
De informatie uit het artikel kende hij vrijwel allemaal. "In mijn vrije uurtjes ben ik ook op onderzoek uit gegaan. Een voorvader met zo'n titel is wel bijzonder, daar wilde ik zelf ook meer van weten. Ook ik heb vrijwel alles online opgezocht."
Wat hij zo moedig heeft gedaan blijft nog onduidelijk.
Jurjen de Korte, nazaat van Filippus de Korte
Beluister hier het radioprogramma De Zeeuwse Kamer terug, waarin Geert Volders en Jurjen de Korte vertelden over hun zoektocht naar informatie over Filippus de Korte.
De zoektocht naar informatie over de Zeeuwse ridder leverde contact met familie op
De Korte heeft van zijn voorvader de Willemsorde nog in huis, samen met een metalen kruis, studieboeken, een gedichtenbundel en een veldfles. "Aan de muur hangt ook nog een portret van hem. Ik heb Geert nog meer een inkijkje kunnen geven."
Wat voor beide heren nog onduidelijk blijft is waarom Filippus de Korte de Willemsorde heeft gekregen. Jurjen de Korte: "We weten dat het is vanwege die veldtocht. Maar wat hij daar zo moedig heeft gedaan, dat moet nog eens uitgezocht worden."