Thoolse voetgangersbrug is een maand na heropening toch weer kapot

De rolbrug in het keermiddel in de Thoolse haven is weer stuk. De brug werd vier jaar geleden aangelegd, maar kampt sindsdien met storingen. Na de heropening vorige maand vertoont de rolbrug opnieuw kuren.
Rolbrug Tholen weer stuk
Rolbrug Tholen weer stuk, nu zijn de bootjes de dupe © Joop Schot
Deze zomer moesten alle problemen zijn opgelost. De toegangspoorten werden vervangen, de wielen moesten soepeler rollen dankzij een nieuw smeersysteem en er kwam een nieuwe aanmeldzuil. Wandelaars die naar de overkant willen, kunnen bij de zuil op een knop drukken als ze naar de overkant willen. De rolbrug schuift dan over de doorvaart, zodat wandelaars kunnen oversteken.

Wachten op storingsdienstmijnheer

Na een grondige renovatie werd de brug half juli heropend. Maar de afgelopen week moest de onderhoudsmonteur verschillende keren uitrukken. Dit keer zijn niet de voetgangers de dupe, maar de zeilboten die door het keermiddel de jachthaven van Tholen in of uit willen.
"De brug gaat over het gat heen en dan blijft 'ie steken", vertelt een waterrecreant die met zijn boot in de jachthaven ligt. "Dus dan kunnen de boten er niet doorheen. Dan moet je wachten tot de storingsdienstmeneer uit Vlissingen komt. Het is gewoon lachwekkend. Zonde van het geld."
De kosten voor de gerenoveerde brug bedroegen een kleine 200.000 euro. Het waterschap betaalde twee derde van de rekening, de gemeente een derde.
Het is onduidelijk wat het probleem is. De gemeente zou maandagmiddag overleggen met het bedrijf dat het onderhoud verzorgt. Tijdens storingen liepen de afgelopen dagen de wachttijden voor de pleziervaart op tot twee uur.