'Afspraak is afspraak': geen woon- en recreatieunits naast Nicolaaskerk Kortgene

Projectontwikkelaar De Nieuwe Poort krijgt geen toestemming om de voormalige kapsalon naast de Nicolaaskerk te verbouwen tot gecombineerde woon-recreatieappartementen. "Afspraak is afspraak", zegt wethouder Adrie van der Maas. De units mogen er alleen komen als ze voor religieuze bezinningsovernachtingen worden gebruikt.
De Hoofdstraat die naar de Nikolaaskerk in Kortgene leidt.
De Hoofdstraat die naar de Nikolaaskerk in Kortgene leidt. © Désiree Damsté
De projectontwikkelaar heeft een overeenkomst met de gemeente Noord-Beveland en met het kerkbestuur om de Nicolaaskerk te verbouwen tot woningen met horeca. Een deel van de kerk blijft in gebruik voor de eredienst en ook de achterliggende kosterij wordt opnieuw ontwikkeld. De inmiddels opgekochte panden aan de Hoofdstraat, een vroegere kapsalon en de bijbehorende woning, maken ook deel uit van het plan.

Geestelijke bezinning

Vorig jaar juli heeft de projectontwikkelaar de plannen gepresenteerd aan de Noord-Bevelandse gemeenteraad. De oude kapsalon zou omgebouwd worden tot zes verblijfunits voor retraite, geestelijke bezinning, gekoppeld aan de religieuze functie van de kerk.

In strijd met afspraken

"Inmiddels krijgen we de indruk dat de projectontwikkelaar méér wil", merkt Van der Maas op. "Namelijk de mogelijkheid van zowel recreatie als permanente bewoning." Deze dubbelfunctie is volgens Van der Maas in strijd met afspraken die de gemeente heeft vastgelegd in een beslispuntennotitie, een overeenkomst die de ontwikkelaar overigens niet heeft ondertekend. "Maar ontwikkelaar heeft zich wel mondeling met de inhoud akkoord verklaard", benadrukt de wethouder.

Behoud van kerk én leefbaarheid

Daarom heeft het Noord-Bevelandse college van burgemeesters en wethouders de vergunningaanvraag voor de twee panden aan de Hoofdstraat naar de prullenbak verwezen. Van der Maas is duidelijk: "Het bestemmingsplan staat het dubbelgebruik niet toe en daarvan afwijken is niet aan de orde. Dat zou extra parkeerdruk en verkeersoverlast voor de omgeving veroorzaken", vreest hij.
"Laat helder zijn: de omgeving is heel betrokken bij het behoud van de kerk, de omwonenden verwachten van ons dat we zorgen dat óók de leefbaarheid behouden blijft." Stichting De Nieuwe Poort was niet bereikbaar voor commentaar.