Cybercrime via de telefoon: Adri Franke was oplichters te slim af

Adri Franke uit Veere laat zich niet voor de gek houden: Franke kreeg een telefoontje van 'de Rabobank' met de mededeling dat er iets mis was met zijn bankrekening en dat iemand van de bank wel even zijn pas op zou komen halen. Maar dáár trapte Franke niet in.

De oplichter komt de bankpas halen en pint voor duizenden euro's, foto ter illustratie (foto: Politie)

Het was namelijk niet een medewerker van de bank, maar een oplichter aan de andere kant van de lijn. "De man aan de telefoon, ene meneer Schokker, sprak uiterst correct. Hij zei dat er 1800 euro van mijn rekening af zou worden geschreven, van een IP-adres dat onbekend was. En dat ik snel moest handelen", vertelt Franke.

Politie gebeld

Maar omdat cybercrime de laatste tijd zo veel in het nieuws is, was Franke extra alert. "Ik zat aan tafel en had een computer en nog een andere telefoon bij de hand. Ik ben gelijk namen en telefoonnummers gaan googelen, maar alles klopte."

Ook belde Franke de bank: "Maar ik kreeg steeds diezelfde meneer Schokker aan de telefoon, de oplichter. Zo smerig, maar ze kunnen tegenwoordig zo veel."

Alles klopte, totdat 'ie me begon te paaien"
Adri Franke

Alles klopte, totdat de meneer aan de andere kant van de lijn een eigenaardige opmerking maakte. "Hij zei: 'Wat goed dat u zo rustig blijft, meneer Franke.' Hij begon me te paaien." Franke belde daarom met zijn andere telefoon de politie, terwijl hij de oplichter aan de lijn hield.

"De politie wilde de oplichter naar me toe lokken, zodat ze hem op heterdaad konden betrappen. En dat kon, de oplichter aan de telefoon zei namelijk dat ene meneer Braakman mijn bankpas zou komen halen."

Goed opletten op vreemde instructies van oplichters

Wel moest Franke van zijn oplichters zijn bankpas doorknippen. "Dat zou veiliger zijn. Alleen mocht ik de chip in de bankpas absoluut niet beschadigen. Toen gingen er bij mij ook belletjes rinkelen. Want als die chip het nog doet, dan doet mijn pas het ook nog."

Politie waarschuwt voor oplichters (foto: Politieteam Oosterscheldebekken)

De oplichter is uiteindelijk nooit komen opdagen. "Waarschijnlijk omdat hij toch heeft gehoord dat ik contact had met de politie", geeft Franke toe.

Franke hoopt dat hij met zijn verhaal andere Zeeuwen kan waarschuwen. "Mensen, trap er niet in en let goed op. De oplichters weten heel goed wat ze doen, dus let op alles wat ze zeggen."

De politie waarschuwt

Bijna 1,7 miljoen euro hebben cybercriminelen in juli buitgemaakt in de regio Zeeland-West-Brabant. De politie waarschuwt daarom opnieuw om alert te blijven op verdachte mails, telefoontjes en sms'jes.

Eerder schreef Omroep Zeeland een bericht met tips waar je op moet letten als je geen slachtoffer wilt worden van cybercrime. Bij twijfel, bel de politie.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland politie Veere cybercrime
Deel dit artikel:

Reageren