Verdachte moord Ichelle gaat verklaring afleggen, begin volgend jaar mogelijk meer duidelijk

De 45-jarige vrouw uit Aardenburg, die verdacht wordt van de moord op Ichelle van de Velde uit Oostburg, legt tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak een verklaring af en gaat vragen beantwoorden. Dat zei haar advocaat vandaag tijdens een voorbereidende zitting in de rechtbank van Middelburg. De inhoudelijke behandeling van de zaak is waarschijnlijk begin volgend jaar.
Crowdfunding Ichelle
Wat is er precies gebeurd met Ichelle? Dat wordt volgend jaar mogelijk duidelijk © familie Ichelle van de Velde
De 45-jarige verdachte ondergaat momenteel een persoonlijkheidsonderzoek. Zij was vandaag niet bij de tweede voorbereidende zitting voor de rechtbank in Middelburg. Behalve dat ze verklaard heeft niet betrokken te zijn geweest bij de moord zelf, maar alleen het lichaam onder dwang heeft gedumpt, hult ze zich in stilzwijgen. Maar volgens haar advocaat, Pieter van de Kerkhof, komt daar dus tijdens de rechtszaak zelf een eind aan. Dat wordt wellicht meer bekend over het moment waarop Ichelle is vermoord en de manier waarop.

Wachten op uitkomst persoonlijkheidsonderzoek

De advocaat wil dat in de tussentijd de ex-partner van zijn cliënt wordt ondervraagd en dat de verklaringen van haar dochters op hun betrouwbaarheid getoetst worden. Waar het ook nog op wachten is, is de uitkomst van een persoonlijkheidsonderzoek dat de verdachte momenteel ondergaat. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft inmiddels wel sectie verricht op het lichaam van Ichelle.
De verdachte zit sinds 9 februari in voorarrest en blijft in ieder geval tot de inhoudelijke behandeling vastzitten. Volgens de rechtbank zijn er genoeg verdenkingen om haar langer vast te houden. Zo zou de verdachte gereedschap hebben aangeschaft om het lichaam in stukken te zagen. In de winkel hing een lijklucht en werd veel bloed gevonden. Bloed van Ichelle is ook gevonden op de laars van de verdachte. Haar dochter mocht niet meer in de winkel van haar moeder komen in de week nadat Ichelle verdween. Daardoor kon ze haar fiets niet pakken die nog in de winkel stond en ze moest daarom met de bus naar school.
De ex-partner van de verdachte vertelde begin juni tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad dat hij een verhouding had met Ichelle. De officier van justitie noemde dit ook als motief voor de moord tijdens de vorige zitting op 26 mei. De vrouw heeft eerder gezegd op een later moment nog een verklaring af te willen leggen, dat zal tijdens de inhoudelijke behandeling begin volgend jaar zijn.
De volgende voorbereidende zitting is op 11 november 2021. De rechtbank hoopt daarna zo snel mogelijk de zaak inhoudelijk te kunnen behandelen.