Liegen voor een derde coronaprik, GGD Zeeland maakt het al mee

Bij de GGD Zeeland hebben zich de laatste tijd enkele mensen gemeld die een derde coronavaccinatie willen. Volgens de GGD liegen ze over het aantal vaccinaties dat ze al gehad hebben. "Uiteraard is dat een onwenselijke situatie", aldus de GGD.

De vraag is of een derde vaccin effect heeft bij een bepaalde groep mensen (foto: ANP)

Een derde coronaprik wordt ook wel een booster genoemd. Het zou de opmars van de besmettelijkere deltavariant van het coronavirus moeten stuiten. Verschillende landen zijn van plan extra coronaprikken te zetten. Zo kunnen Belgen met een verzwakt immuunsysteem binnenkort een derde prik krijgen. De NOS meldde eerder dat mensen bij wie het afweersysteem niet goed werkt, nauwelijks baat hebben bij de vaccinaties tegen corona, omdat een deel geen antistoffen of afweercellen aanmaakt. Een derde prik zou de bescherming voor een deel van de mensen kunnen verbeteren.

Ook Duitsland, Groot-Brittannië en Israël zijn van plan volledig gevaccineerde kwetsbaren een extra prik te geven. Dat is wel tegen het zere been van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die waarschuwt dat er daardoor minder prikken overblijven voor armere landen.

In Nederland is nog geen besluit genomen over een boosterprik. "Daarom is het vaccinatiepersoneel gevraagd extra alert te zijn op afwijkende situaties", aldus de GGD Zeeland. Wel wordt onderzoek gedaan naar het effect van de derde prik.

Meer over dit onderwerp:
GGD corona
Deel dit artikel:

Reageren