Wachtlijsten theorie-examens moeilijk weg te werken door laag slagingspercentage

Bijna drie maanden moet je in Zeeland wachten als je theorie-examen wil doen voor je rijbewijs. Daar zijn twee belangrijke oorzaken voor aan te wijzen: De examens hebben door corona een tijd stil gelegen en steeds meer leerlingen zakken de eerste keer voor hun theorie en moeten dus herexamen doen. Volgens CBR en rijschoolhouders bereiden de leerlingen zich niet goed genoeg voor.

De theorie-examens van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) worden in Zeeland alleen in Goes afgenomen. Van de kandidaten die daar voor de eerste keer examen doen, slaagt slechts 44 procent, ruim tien procent minder dan twintig jaar geleden.

Moeilijke examens

Het CBR heeft de afgelopen jaren het examen aangepast: meer beeld, minder tekst en er is meer verkeersinzicht nodig uit de praktijk. "De kandidaten zeggen dat de examens te moeilijk zijn", aldus woordvoerder Irene Heldens. "Wij hebben zelf het idee dat jongeren de stof onderschatten en zich beter zouden moeten voorbereiden."

Slagingspercentage eerste theorie-examen CBR Goes (2020)

Voertuigen Slagingspercentage
Auto 42,9 %
Motor 49,0 %
Bromfiets 41,6 %

De meeste Zeeuwse rijschoolhouders beamen dat het theorie-examen niet te moeilijk is. Ook zij wijten het lage slagingspercentage aan de voorbereiding van de kandidaten. "Wij bieden daarom een- of tweedaagse cursussen aan. Als men dan opgaat voor een theorie-examen slaagt zo'n 65 á 70 procent", aldus Jos Dek van Dek Opleidingen.

90 procent

Het CBR is zelfs nog optimistischer. "Ik denk dat het mogelijk moet zijn om richting de 90 procent slagingspercentage te gaan", zegt Heldens. "Nogmaals, bereid je goed voor, oefen de stof en examens. Dan moet het mogelijk zijn om ook al de eerste keer te slagen. Hierdoor zouden dan ook de wachttijden om theorie-examen te doen, korter worden."

Meer over dit onderwerp:
Goes CBR examen theorie
Deel dit artikel:

Reageren