Oud-Statenlid Robesin doet aangifte van 'milieudelict' PFAS-vervuiling

Oud-Statenlid Johan Robesin uit Hoek heeft aangifte gedaan bij de politie van de ernstige PFAS-vervuiling van de Westerschelde. Hij noemt het een "milieudelict waardoor gezondheid en economie in Zeeland schade oplopen".

Robesin heeft aangifte gedaan vanwege de hoge concentratie PFAS in de Westerschelde (foto: Omroep Zeeland)

Onlangs werd bekend dat in de Westerschelde veel meer PFAS-stoffen in het water zitten dan wettelijk is toegestaan. De Westerschelde lijkt de hoogste concentratie PFAS-stoffen in het water te hebben van alle Nederlandse rivieren.

"De provincie doet te weinig en vervuilers mogen doorgaan", schrijft Robesin in de aangifte. Hoewel het kabinet eerste stappen heeft gezet om PFAS te verbieden, gaat het volgens Robesin veel te langzaam. "De ernst van de zaak is zodanig dat er onmiddellijk ingegrepen moet worden", zegt hij in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker. "Het provinciebestuur van Zeeland is verantwoordelijk voor de volksgezondheid in de provincie", schrijft Robesin.

'Stop ontpoldering Hedwigepolder'

De aangifte is een dringend verzoek aan handhaving om in te grijpen en een direct verbod te leggen op onder andere de ontpoldering van de Hedwigepolder. Robesin zet zich al tijden om het ontpolderen van de Hedwigepolder tegen te gaan. Nu bekend is geworden dat het water in de Westerschelde vervuild is met PFAS vreest Robesin voor vervuiling van de polder.

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor zo'n zesduizend soorten fluorverbindingen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. De stoffen zijn geliefd in de industrie omdat ze hittebestendig en vocht-, vet- en vuilafstotend zijn. PFAS worden dan ook in veel verschillende producten gebruikt: van anti-aanbaklagen in pannen tot de stof die jassen waterdicht maakt.

Onlangs waarschuwde de Belgische overheid voor de opvallend hoge PFAS-concentraties bij vissen uit het Westerscheldegebied: het vijftienvoudige van het toegestane niveau.

Meer over dit onderwerp:
Westerschelde Johan Robesin PFAS
Deel dit artikel:

Reageren