Zorginstelling maakt mensen met dementie blij met nieuw muziekinstrument: 'Ik vond het geweldig'

Voor medewerkers en bewoners van zorginstelling 't Verlaet in Westdorpe is het een uitkomst: hun gloednieuwe Crdl (spreek uit kredel). Een muziekinstrument dat een geluid maakt of een liedje laat horen wanneer je het aanraakt. Het is een hulpmiddel om het contact met de bewoners nog beter te maken. Iets wat steeds moeilijker wordt in het geval van dementie.
Zorginstelling maakt mensen met dementie blij met nieuw muziekinstrument
Volgens medewerkster Nicolle Kouijzer dus een geweldig hulpmiddel om de bewoners beter te kunnen bereiken. "Wanneer twee mensen het instrument én elkaar aanraken, veranderen hun aanrakingen in geluid. Je ziet dat ze reageren op de geluiden en op elkaar."
Een van de bewoners die de Crdl heeft uitgeprobeerd is mevrouw Renske Bree. Ze is 91 jaar en woont sinds twee jaar in Westdorpe. Samen met andere bewoners heeft ze het apparaat uitvoerig getest. Het was een hele ervaring. "Ik vond het geweldig. Je bent bewust bezig en ik voel me prettig. Ik heb het naar mijn zin en dat wil heel wat zeggen hoor."
Bewoonster Renske Bree probeert de CRDL uit
Bewoonster Renske Bree probeert de CRDL uit © Omroep Zeeland
Volgens SVRZ komen mensen met dementie dankzij de Crdl iets meer uit hun isolement. Het muziekinstrument stond al langer op het verlanglijstje van zorginstelling 't Verlaet. Dankzij een bijdrage van Cargill BV uit Sas van Gent kon het instrument aangeschaft worden. "Het is een heel duur instrument. Daarom hebben we een bijdrage gevraagd aan het bedrijf. Maar zij besloten om 'm volledig te schenken en we zijn daar erg blij mee."