Scheuring in Sluise politiek: 'Ze hebben onze site gekaapt'

De drie raadsleden van de Sluise partij Nieuw Gemeentebelang hebben een nieuwe partij (Lokale Partij Sluis) opgericht, tot groot ongenoegen van de partijvoorzitter Vincent Calon. Bovendien hebben Marian van Oostenbrugge, Conny Tanghe en Frank Gijsel de site van hun toenmalige partij overgenomen en daarop de nieuwe partij gepresenteerd. Calon: "Ze hebben onze website gekaapt, en wij kunnen er niks aan doen."
Nieuw Gemeentebelang
Drie raadsleden van Nieuw Gemeentebelang gaan verder als Lokale Partij Sluis © Nieuw Gemeentebelang
De problemen in de gemeente Sluis zijn ontstonden toen de drie raadsleden van Nieuw Gemeentebelang aangaven, na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, met de twee andere lokale partijen te willen samengaan. Nieuw Gemeentebelang, Onafhankelijk West en Dorpsbelangen & Toerisme zouden dan samen één grote lokale partij moeten vormen.
Binnen de leden en het bestuur van Nieuw Gemeentebelang was daar niet veel enthousiasme voor. Er werd afgesproken dat de drie fractieleden en de partij na de verkiezingen uit elkaar zouden gaan. Toch splitsen de drie zich nu dus voortijdig af. Calon: "Wij zijn daar als partij natuurlijk niet blij mee, maar hebben dat in goed overleg gedaan allemaal."

Overnemen website was onaangename verrassing

Toch werd de partijvoorzitter vandaag op zijn vakantieadres onaangenaam verrast door het bericht dat zijn website niet meer door zijn mensen beheerd kan worden. "De websitebeheerder is de partner van raadslid Conny Tanghe, verder kan er nu niemand meer bij. "Contact met Tanghe heeft nog niets opgeleverd. "Ook zij hebben vakantie en wilden met rust gelaten worden."
Lokaal Sluis is straks een nieuwe partij, geen fusiepartij waarbij de grootste partij eisen op tafel kan leggen.
Marian van Oostenbrugge
Volgens Marian van Oostenbrugge die namens de drie fractieleden het woord voert, is de websitebeheerder al jaren de enige die de website kan aanpassen. "Fractieleden gaven dan aan wat er op gezet moest worden, het bestuur bemoeide zich daar niet mee. Gekaapt vind ik nogal een groot woord." Ze begrijpt dan ook niet goed waar dit vandaan komt, maar erkent wrijving onder de (voormalige) partijleden.

'Hevige verwijten en scheldpartijen'

Die wrijving ontstond volgens haar toen Nieuw Gemeentebelang met eisen kwam, zoals bijvoorbeeld het meenemen van een wethouder. "Lokaal Sluis is straks een nieuwe partij, geen fusiepartij waarbij de grootste partij eisen op tafel kan leggen. Het is een volledig nieuwe partij waar we met z'n drieën evenredig instaan. Geen enkele partij mocht eisen op tafel leggen."
Op de website van Nieuw Gemeentebelang verklaren de drie raadsleden dat het "onhoudbaar was geworden nog verder te werken in NGB". "Er zijn in de afgelopen weken zaken gebeurd met hevige verwijten en scheldpartijen in onze richting die echt niet door de beugel kunnen."
En de website? Die kan Nieuw Gemeentebelang van de webbeheerder - de man van overgestapt raadslid Conny Tanghe - overkopen, zegt van Oostenbrugge. "Eind volgende week zullen hier nog gesprekken over volgen."